Πορεια στη μνημη του χραντ ντινκ, οργη στο πληθος για την μη απονομη δικαιοσυνης

11:36 20/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Μαζική ήταν η συμμετοχή των Τούρκων σε πορεία διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη κατά την επέτειο θανάτου του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, η υπόθεση του οποίου ουσιαστικά μένει ανοιχτή μετά τη δολοφονία του. Οι διαδηλωτές έβαλαν κόκκινα...
γαρύφαλλα στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο δημοσιογράφος, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Agos που εξέδιδε στην Κωνσταντινούπολη. «Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περίπου 20.000 διαδηλωτές.

Η πορεία στη μνήμη του δημοσιογράφου έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση άλλης μίας απόφασης του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία μόνο ένα άτομο, ο Γιασίν Χαγιάλ, καταδικάζεται για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Άλλοι 17 έχουν απαλλαχτεί από τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα, ασκήθηκαν όμως εφέσεις κατά των αποφάσεων. Για ένα ακόμη πρόσωπο δεν εκδόθηκε απόφαση.

Έφεσε πρόκειται να ασκήσουν και οι συνήγοροι της οικογένειας του Ντινκ επικαλούμενοι το ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε όλα τα ευρήματα.

Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι δικαστήριο ανηλίκων (λόγω της ηλικίας που είχε όταν δολοφόνησε τον Ντινκ) είχε καταδικάσει τον Χαγιάλ σε 23 χρόνια.

Κατά των αποφάσεων, που προκάλεσαν κύμα οργής για την κατά πολλούς μη απονομή δικαιοσύνης, τάχτηκε ακόμη και ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων Ουμίτ Μποϊνέρ που εξήγησε ότι η απόφαση σοκάρει την κοινή γνώμη και αναδεικνύει τις αδυναμίες του συστήματος δικαιοσύνης.

Ακόμη περισσότερο, ο επικεφαλής των δικαστών της υπόθεσης σε δηλώσεις του στη Vatan είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την ετυμηγορία γιατί το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του δεδομένα που δείχνουν τις σχέσεις των κατηγορούμενων με το κράτος ή στοιχεία για αμέλεια από πλευράς των Αρχών.

«Πρέπει να υπήρχαν υποκινητές» είπε ο Ρουστέμ Εργιλμάζ αλλά επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γίνει αυτό αποδεκτό και δικαστικά. Πρόσθεσε δε ότι οι δικαστές πιέστηκαν να εκδώσουν απόφαση

Παραταύτα, για τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ η κατάληξη της υπόθεσης έγινε με τρόπο «διαφανή και δίκαιο σε ευθυγράμμιση με τους νόμους μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα