Πως θα κινηθει η κυβερνηση μεσω ταιπεδ για τις ιδιωτικοποιησεις...

00:00 21/4/2013 - Πηγή: Fimotro


Καθοριστικό για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων χαρακτηρίζεται το επόμενο διάστημα καθώς η διαδικασία για δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα -για τους διεθνείς ...
επενδυτές- περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό τον έλεγχο του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ήτοι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ, έχει πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία της. Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων δύο αποκρατικοποιήσεων
θεωρείται ως κλειδί προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη του προγράμματος και να υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο.
Από την πώληση των συμμετοχών σε ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ το Δημόσιο ευελπιστεί ότι μπορεί να έχει ως έσοδο ένα συνολικό ποσό της τάξεως άνω των 2 δισ. ευρώ. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως η ολοκλήρωση των δύο διαδικασιών θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις.
ΔΕΠΑ
Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΠΑΠ έγινε την περασμένη Τετάρτη με δύο σχήματα (Emma Delta και Third Point) να διεκδικούν το 33% του οργανισμού. Στην τελική ευθεία, όμως, έχει εισέλθει και ο ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ με καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τις 29 Απριλίου.
Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, ο επίσης ρωσικός όμιλος Sintez, μέσω του ενεργειακού του βραχίονα Negusneft και η ελληνική «Μ&Μ Gas» των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη ολοκλήρωσαν την ενδελεχή εξέταση της εταιρείας (due diligence) και προετοιμάζουν το τελικό κείμενο της προσφοράς. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκφράζουν αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για όλο το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, αφού η ΔΕΠΑ μαζί με τον ΟΠΑΠ αποτελούν τις ναυαρχίδες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, κάποια από τα θέματα που προβληματίζουν τους διεκδικητές, όπως το ζήτημα με την εγγυητική επιστολή και ορισμένοι άλλοι όροι της προκήρυξης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.
Προβληματισμός
Σοβαρός είναι εξάλλου και ο προβληματισμός των υποψηφίων για τις ανείσπρακτες οφειλές που έχει συσσωρεύσει η ΔΕΠΑ, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ από ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανίες, που δημιουργεί ανησυχία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι είναι πιθανό το τελικό τίμημα που θα προσφερθεί να είναι μειωμένο σε σχέση με τις αρχικές προσφορές, ακριβώς λόγω των προβλημάτων αυτών.
Το επόμενο «σημαντικό» γκρουπ περιουσιακών στοιχείων που θα μπει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης εντός του 2013 είναι στον τομέα των υποδομών.
Μάλιστα, η περίπτωση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εκτιμάται ότι βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΑΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο και περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026, αλλά και την πώληση ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου που ανέρχεται στο 55%. Για το ΔΑΑ υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από τους κινεζικούς ομίλους Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν, μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Αεροδρόμια
Παράλληλα, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για 26 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας (Πειραιάς και Θεσσαλονίκη).
Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και των λιμένων, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εξελίξεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκτιμάται πως μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, αλλά και γενικότερα της νότιας και κεντρικής Ευρώπης.
Οι προοπτικές που υπάρχουν εκεί μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θέμα στο οποίο ο νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, δείχνει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως φάνηκε από την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist.
Σύντομα η απόφαση για «ΟΠΑΠ»
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου σε μία κρίσιμη περίοδο και ο δεύτερος είναι ότι θα δείξει ότι είναι εφικτή να προχωρήσει μία ιδιωτικοποίηση, η οποία στο παρελθόν είχε καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό που να εκφράζονται ανησυχίες ακόμη και για την εκ νέου αναβολή της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την κατάθεση των δύο προσφορών με αποτέλεσμα η μετοχή του ΟΠΑΠ να κινηθεί ανοδικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Κρίσιμης σημασίας είναι, βέβαια, και το ύψος των προσφορών που έχουν καταθέσει οι δύο ενδιαφερόμενοι για να γίνουν βασικοί μέτοχοι του ΟΠΑΠ.
Οι οικονομικές προσφορές αναμένεται να αποσφραγιστούν σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με την επιλογή να γίνεται άμεσα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πάντως ότι η επιλογή θα έχει γίνει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πριν δηλαδή το Πάσχα.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα