Που παει το χαρτοφυλακιο των κυπριακων τραπεζων...

15:03 16/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Οι εξελίξεις στον Kυπριακό τραπεζικό τομέα δεν επηρεάζουν τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες Kυπριακές τράπεζες. Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών ...
θα λειτουργούν κανονικά στην Ελλάδα ενώ το χαρτοφυλάκιό τους το οποίο αποκόπτεται εντός των επομένων 3 ημερών θα μεταφερθεί σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Τα κυπριακά τραπεζικά καταστήματα θα
εποπτεύονται από τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου περίπου 10 δισεκατομμυρίων προς την Κύπρο και επιπλέον την άμεση άντληση ποσού 5,8 δισεκατομμυρίων μέσω κλιμακωτής φορολόγησης των καταθέσεων, μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.
Θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες.
Στους καταθέτες που θα υποστούν απώλειες θα δοθούν μετοχές τραπεζικών οργανισμών ύψους ανάλογου των απωλειών ώστε να αποτραπούν εκροές κεφαλαίων.
Πέραν του «κουρέματος», αποφασίστηκε επίσης οι τόκοι επί των καταθέσεων να φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να καταστούν αδύνατες μεγάλες εκταμιεύσεις ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο πριν από το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.
Ηδη σήμερα πολλοί Κύπριοι έσπευσαν σε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ για να σηκώσουν τα χρήματά τους, χωρίς να τα καταφέρουν.
Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.
Οι εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα δεν επηρεάζουν τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες κυπριακές τράπεζες όπως διαβεβαίωσε εκ μέρους της ΕΚΤ ο Γεοργκ Ασομουσεν.
Ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι τα ανωτέρω μέτρα δεν πρόκειται να ισχύσουν στις θυγατρικές Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι στις τράπεζες της Κύπρου έχουν καταθέσεις και πολλοί Ελληνες, όταν μετέφεραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα