Προειδοποιηση ομπαμα για νεες κυρωσεις στο ιραν

13:48 16/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις χώρες της ομάδας 5+1 τους επόμενους μήνες, απαντώντας στις επικρίσεις του Ισραήλ ότι γίνονται «παραχωρήσεις» στην...
Τεχεράνη.

Στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Καρταχένα, στην Κολομβία, όπου έλαβε μέρος στην Σύνοδο της Αμερικής - από όπου αναχώρησε πριν από λίγο με προορισμό την Ουάσινγκτον - ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες
δυνάμεις και το Ιράν που ξανάρχισαν το Σάββατο δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον και προϋποθέτουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα προχωρήσει σε πράξεις.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το εάν σημειώνουμε πρόοδο. Τώρα, το ρολόι χτυπάει και έχω υπάρξει πολύ σαφής προς το Ιράν και προς τους εταίρους μας στην διαπραγμάτευση ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτές οι συνομιλίες αυτές να παρατείνονται σε μια παρελκυστική διαδικασία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε παραχωρήσει τίποτε».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε χθες εκνευρισμό για το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση της ομάδας 5+1 (τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -- ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία--, συν τη Γερμανία) θα γίνει σε ένα μήνα, την 23η Μαΐου στην Βαγδάτη. Το Ιράν «έχει πέντε εβδομάδες να συνεχίσει τον εμπλουτισμό [ουρανίου] χωρίς κανέναν περιορισμό», είπε ο Νετανιάχου.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως από πέρυσι ότι δεν αποκλείεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν εάν η Τεχεράνη δεν σταματήσει να εργάζεται σε ορισμένες διαστάσεις της πυρηνικής τεχνολογίας.

«Πεποίθησή μου είναι ότι ακόμη έχουμε ένα περιθώριο μέσα στο οποίο μπορούμε να επιλύσουμε αυτήν την διένεξη διπλωματικά. Το παράθυρο όμως κλείνει και το Ιράν χρειάζεται να το εκμεταλλευτεί», δήλωσε ο Ομπάμα.

Η Τεχεράνη δεν αποκλείει τις συνομιλίες για το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου

Το Ιράν είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου του, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Τεχεράνη θα διατηρήσει τα δικαιώματά της στον τομέα αυτό.

Οι μεγάλες δυνάμεις, με τις οποίες η Τεχεράνη ανανέωσε τον διάλογο στη διάσκεψη του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, «πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν πλέον να αγνοούν ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα του εμπλουτισμού (ουρανίου) και δεν θα εγκαταλείψει αυτό το δικαίωμα του», τόνισε ο Σαλεχί σε συνέντευξή του στο δορυφορικό δίκτυο Jam-e-Jam το οποίο απευθύνεται στους Ιρανούς του εξωτερικού.

"Όμως ανάμεσα στο φυσικό ουράνιο και στον εμπλουτισμό κατά 100% υπάρχει μεγάλη διαφορά, που αφήνει περιθώρια συζητήσεων», επισήμανε.

Ο Σαλεχί δεν μίλησε για πιθανές παραχωρήσεις της Τεχεράνης, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο είναι «πρόωρο» και θα συζητηθεί στη συνάντησης της Β
Keywords
Τυχαία Θέματα