"προληπτικη γραμμη πιστωσησ" προκρινουν οι υπουργοι οικονομικων της εε για την ελλαδα

09:13 7/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑπαραίτητη προϋπόθεση η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων έθεσαν ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή... της τρόικας στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προς τον Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup. Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε το θετικό αποτέλεσμα των stress tests για τις ελληνικές
τράπεζες, αναφέρθηκε στην επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μία σειρά από μέτρα, σημειώνοντας πάντως ότι «απομένουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κατέληξαν στη λύση της προληπτικής γραμμής πίστωσης με ενισχυμένες προϋποθέσεις από τον ESM για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Σημειώνεται πως το Reuters έκανε λόγο για τρία σενάρια σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση. Ο ίδιος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, καθώς, όπως σημείωσε, η σχετική συζήτηση εκκρεμεί. Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη λύση συνδέεται τόσο με προϋποθέσεις όσο και με παρακολούθηση της εφαρμογής των προϋποθέσεων αυτών.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά ότι τότε, μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, «δεν θα υπάρχει τίποτα», γεγονός κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των αγορών. «Γι' αυτό είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρέχουσα αξιολόγηση», είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρόωρο συμπέρασμα» ότι για την προληπτική γραμμή στήριξης θα χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. «Το μέγεθος του προληπτικού εργαλείου θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βάσει των συμπερασμάτων της για τις ανάγκες της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα αυτή φάση, μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση της, τόνισε όμως ότι υπάρχει συμφωνία ότι η παρουσία του ΔΝΤ ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Το πρακτορείο Reuters όπως είπαμε δημοσιεύει τα τρία βασικά σενάρια που εξετάζονται για τη μετά-μνημόνιο εποχή της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο:

1ο σενάριο
Τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα επιστραφούν στον ΕFSF και από εκεί στο διάδοχο σχήμα, ESM, στο οποίο η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα για πιστωτική γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις. Η συγκεκριμένη επιλογή χρειάζεται πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει πως η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, η παραπάνω επιλογή προϋποθέτει την υπογραφή ενός μνημονίου συνεννόησης, που κρίνεται, σύμφωνα με το Reuters, ως πολιτικά ευαίσθητο για την Ελλάδα. Σημειώνεται πως για μείνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ εάν αποτύχει θα πρέπει να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο όπως το ισχύον.

2ο σενάριο
Η δεύτερη πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι προβλέπει πως τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα μείνουν διαθέσιμα και μετά το 2014, προκειμένουν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς - όπως η εξυπηρέτηση του χρέους - εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη λύση αφορά ένα μαξιλάρι 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και για την υλοποίησή της δεν θα συνοδεύεται με την υπογραφή νέου μνημονίου. Εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα έχει πρόσβαση στα χρήματα, τα οποία θα μπορέσει να αντλήσει μόλις υλοποιήσει τους στόχους. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα ελέγχεται από την Κομισιόν, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο ενδέχεται να λειτουργεί ως παρατηρητής, κάτι που ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ακόμη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει, αν η συμφωνία είναι αρκετή ώστε να είναι επιλέξιμοι οι ελληνικοί τίτλοι για το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας μέσω αγοράς ομόλογων (OMT).

3ο σενάριο
Η τρίτη λύση προβλέπει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για μία περίοδο 6-15 μηνών, και εκτιμάται πως θα δώσει χρόνο στην Αθήνα για να πετύχει όλους τους στόχους και να λάβει την τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η οποία, όπως λέει το Reuters, κινδυνεύει να χαθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι το τέλος του 2014.Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν μετά να συμφωνήσουν ότι τα 11 δισ. του ΤΧΣ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς αφού πρώτα επιστραφούν στον EFSF, με επέκταση του πακέτου κατά ένα χρόνο.
Τώρα από το έδαφος της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε χθες σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα: «Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι, πράγματι, προκλητικές» μέσω συνέντευξης στο κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση, «δεν συγκρίνεται με την εισβολή του ’74 και δεν πρέπει να δίνουμε μόνοι μας μια τέτοια εικόνα» καθώς οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σχέση με τότε. Ο πρωθυπουργός που συναντάται με την κυπριακή ηγεσία ώστε να συντονιστούν ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο Κάιρο αλλά και να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, επεσήμανε ότι από κοινού έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή και αποτρεπτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο για την ανάδειξη των ενεργειακών κοιτασμάτων ενώ σημείωσε ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον. «Η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί έχουν βάλει πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές μας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Α. Σαμαράς, που συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη και τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη παρακάθισε σε δείπνο, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη. Σήμερα θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος. Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Keywords
Τυχαία Θέματα