'ψαλιδι' στους μισθους ζητα η τροικα

18:47 27/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Συνεχίστηκαν οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για τα θέματα των μισθών στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί της με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι δανειστές της Ελλάδας επιμένουν τόσο στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όσο και στη μείωση του κατώτατου μισθού. Αυτή την ώρα η τρόικα συναντάται με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και...
υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το κείμενο για το νέο μνημόνιο, που η τρόικα επέδωσε στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, το οποίο ήδη συναντά αντιδράσεις κομμάτων και κοινωνικών εταίρων. Διαβάστε τι περιλαμβάνει το 10σέλιδο κείμενο που παρέδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας είναι η μεσοσταθμική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% περίπου, με πεδίο την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων, του 13ου και 14ου μισθού, παράλληλα με το «πάγωμα» των μισθών για μία τριετία.
Την Πέμπτη, στην κυβερνητική σύσκεψη ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το 10σέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου Μνημονίου, το οποίο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας στο θέμα των μισθών ήταν η δήλωση κορυφαίου υπουργού κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου: σημείωσε ότι η πίεση είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.

Με δύο άξονες επιχειρηματολογίας συμφωνήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη της Πέμπτης να προσέλθει ο υπουργός Εργασίας στη σημερινή του συνάντηση με την τρόικα :

Α) την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, και

Β) την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και με την εφαρμογή των στοχευμένων επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επέλθει τελικά μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι «καλύτερα να κόψεις 100-200 ευρώ από τους υψηλόμισθους, παρά να μειώσεις το βασικό μισθό».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ θα προηγη
Keywords
Τυχαία Θέματα