Πυρετωδεις διαβουλευσεις ενοψει της συνοδου κορυφης

13:24 2/6/2012 - Πηγή: Fimotro
«Πυρετώδεις» διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου με αφορμή τη μετάσταση της κρίσης στην Ισπανία και μπρος στον «σκόπελο» των εκλογών στην Ελλάδα στις 17 του μήνα. Η...
ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως μία «μίνι» σύνοδος μεταξύ του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στη Ρώμη.
Αυτή η σύνοδος των τεσσάρων ηγετών, η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως στην κρίση στην Ευρωζώνη και στις προσπάθειες του Μόντι να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών θέσεων για τους τρόπους προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα πριν την εξαμηνιαία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως έγινε επίσης γνωστό, τη Δευτέρα θα υπάρξει διμερής συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις της οποίας κρίνονται καθοριστικές για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το ενδεχόμενο σύστασης ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων, το ελληνικό και βεβαίως το ισπανικό ζήτημα.
Χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν άμεσα μέτρα καθώς όπως είπε «η φωτιά έχει πλέον μεταδοθεί». Κατά την άποψή του η Ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να προετοιμάσει τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ισπανία, για να αντιμετωπίσει κάθε σοβαρή επιδείνωση της κρίσης.
Είπε ακόμη πως αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ένα πιστωτικό «στέγνωμα» στην πραγματική οικονομία και μια κρίση ρευστότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα