Ρευστο παραμενει το πολιτικο σκηνικο

11:08 15/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Aνάλυση : Γιώργος Π. Τερζής
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό, καθώς παρά τη δεδομένη πρωτοπορία της Νέας Δημοκρατίας και την, αθροιστική, άνοδο των...
δυνάμεων της αριστεράς -ειδικά της Δημοκρατικής Αριστεράς που καταγράφεται ως τρίτη δύναμη- η μετεκλογική εικόνα παρουσιάζεται συγκεχυμένη, η γαλάζια αυτοδυναμία απέχει, ενώ και η αντοχή της κοινωνίας, που αντιτίθεται σταθερά στο Μνημόνιο (71%), μοιάζει να περιορίζεται.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue
για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ, η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου μοιάζει να μην πλήττει εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία. Η εκλογική της επιρροή εκτιμάται οριακά αυξημένη στο 30,5% ( έναντι 30% τον Δεκέμβριο). Ωστόσο, ακόμη και στο ευνοϊκότερο σενάριο η Ν.Δ. περιορίζεται στο 32,5%, μακριά δηλαδή από το όριο της αυτοδυναμίας. Οι γαλάζιες έδρες δεν υπερβαίνουν τις 138, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών, καθώς δεν αποκλείεται να μην επαρκούν οι έδρες του ΛΑΟΣ για την εξασφάλιση της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ως προς το ΠΑΣΟΚ, το Βαρόμετρο καταγράφει εικόνα αποσύνθεσης, αφού η εκλογική του επιρροή περιορίζεται πλέον στο 14%, καταγράφοντας πτώση μιάμισης μονάδας από τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός των εδρών που θα εξασφαλίσει στη νέα Βουλή υπολογίζονται από 32 έως 43, έναντι των 160 βουλευτών που ανέδειξε το 2009. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που βελτιώνει την, πάντως, πολύ χαμηλή δημοτικότητά του (14% από 12% τον Δεκέμβριο), με τον κ. Φώτη Κουβέλη να εμφανίζεται ως ο πλέον δημοφιλής των πολιτικών αρχηγών (56%). Ακολουθεί ο κ. Αλ. Τσίπρας (36%), ο κ. Αντ. Σαμαράς (30%), η κ. Αλέκα Παπαρήγα (28%), ο κ. Γ. Καρατζαφέρης (26%) και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη (23%). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται, μακράν του δεύτερου Αλ. Τσίπρα, ως ο «καταλληλότερος» πρωθυπουργός από το 20% των ερωτηθέντων. Σχεδόν οι μισοί πολίτες, ωστόσο, απορρίπτουν το σύνολο των πολιτικών αρχηγών.
Η «ελεύθερη πτώση» του ΠΑΣΟΚ και η υψηλή δημοφιλία Κουβέλη ερμηνεύουν, εν μέρει, και το νέο άλμα που πραγματοποιεί η Δημοκρατική Αριστερά, η επιρροή της οποίας εκτιμάται στο 13,5%, δηλαδή υψηλότερα από το ΚΚΕ (12,5%), και τον ΣΥΡΙΖΑ (12%, πτώση δύο μονάδων). Μαζί με το 4% των Οικολόγων, οι δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς συγκεντρώνουν ένα, όχι εκλογικά αθροιζόμενο πάντως, ποσοστό περί το 42%. Οριακές απώλειες καταγράφονται για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (5,5% έναντι 6% τον Δεκέμβριο) και για τη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη, που εμφανίζεται οριακά εκτός Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 55%, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τους μισθούς και τις επικουρικές ενισχύουν, ευλόγως, τις αρνητικές τοποθετήσεις έναντι του προσώπου του (38%) αλλά και τις επιφυλάξεις για τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει την κρίση. Αντίθετη αυτής του πρωθυπουργού είναι η εικόνα του σχήματος που ηγείται. Οι αρνητικές
Keywords
Τυχαία Θέματα