Ριχνει διχτυα η φωφη για συνεργασιες...

15:45 25/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Επιμένει στο “φλερτ” με τις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά, η οποία “κλείνει το μάτι” σε άλλα κόμματα...
για συνεργασίες, με στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου με κεντρικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν μεγάλη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα που έφερε η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στις
εκλογές και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πέτυχε να αναδειχθεί σε τρίτο κόμμα του δημοκρατικού-ευρωπαϊκού τόξου, επιδιώκοντας την περαιτέρω ενίσχυσή του.

Πάντως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να “πιάσει” στα δίχτυα της τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος έστειλε μήνυμα αυτονομίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για συμπόρευση. Πηγές από τη Σεβαστουπόλεως αναφέρουν ότι αν το Ποτάμι ανταποκρινόταν θα ήταν μόνο για διαβουλεύσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων και δεν θα έμπαινε σε συζήτηση για σύμπραξη ή συνεργασία. Από το Ποτάμι θέτουν ζήτημα προσώπων, λέγοντας “με ποια πρόσωπα πρόκειται να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς”, ενώ τα στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν συνεργάζονται με το “ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη”. Πάντως, στο Ποτάμι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες - που κορυφώνονται έως το συνέδριο του Δεκεμβρίου- δεν διαφαίνεται να καλλιεργείται κλίμα συμπράξεων.

Τις προθέσεις συνεργασιών της κ. Φώφης Γενημματά δεν άφησε ασχολίαστο το Κίνημα πετώντας καρφιά προς τη Χαριλάου Τρικούπη και με ένα λιτό σχόλιο ανέφερε: «Αυτοτέλεια και αυτονομία» - Α λα κάρτ;".

Επί του θέματος και διόλου τυχαία τοποθετήθηκε χθες ο Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας ωστόσο, ότι απαιτείται ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης από μηδενική βάση, παρά το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο βουλευτής Α' Αθηνών υποστήριξε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κόμμα από την αρχή, όπως θα έκανε σύμφωνα με τον κ.Σκανδαλίδη και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εξάλλου, ο κ. Σκανδαλίδης έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις της κεντροαριστεράς. «Νομίζω ότι ο χώρος αυτός όσες φορές δεν ήταν συγκροτημένος και δεν ήταν πλειοψηφικός, ο τόπος περνούσε δεινά. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει και βέβαια έχω πει και επανειλημμένα ότι αν ερχόταν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ας πούμε, τι θα έκανε θα συνέχιζε το παλιό ή θα έφτιαχνε κάτι από την αρχή; Η απάντησή του θα ήταν, όπως ήταν και το '74, να κάνει κάτι από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το από την αρχή σημαίνει κάτι πάρα πολύ απλό, ότι από μηδενική βάση όλοι όσοι συμφωνούν με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης ξεκινούν από μηδενική βάση και φτάνουν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες, σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, όπου θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κόμμα, που θα είναι ο μετασχηματισμός των υπαρχόντων».

Μάλιστα, να αναλάβει πρωτοβουλία και να καλέσει σε συνεργασία Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ζήτησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος από την κ. Γεννηματά, ο οποίος δήλωσε ότι «η Φώφη αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρει τη πρωτοβουλία, επειδή είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον κεντροαριστερό χώρο, το πρώτο σε αποτελέσματα, για να κάνει μια κίνηση προς τον κ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι και μια άλλη κίνηση προς τον κ. Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων».

Την Πέμπτη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις της σημείωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την δημιουργία του τρίτου πόλου αναφοράς και προοπτικής των δυνάμεων της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής, προοδευτικής παράταξης, των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Όπως τόνισε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, διατηρούν την αυτοτέλειά τους με σεβασμό σ’ αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας. “Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθεί η προσπάθεια συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο μας, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους”, τόνισε.

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε φάση οργάνωσης και οραματίζεται την επόμενη ημέρα της σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τη στάση απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι εξελίξεις στη χώρα και την οικονομία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης και έτσι από τα Βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση και στις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες που έρχονται, λόγω της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα και την τήρηση των δεσμεύσεων.

Η πρόεδρος του κόμματος συγκάλεσε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τη Δευτέρα με συμμετοχή και των κεντρικών πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, και των Κινήσεων Πολιτών. Στην συνεδρίαση αυτή η Φώφη Γεννήματα θα μιλήσει για την πολιτική συγκυρία μετά τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις.

Επίσης, η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεδριάσει στην Βουλή, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, ημέρα της ορκωμοσίας των βουλευτών, ενώ την την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, με την συμμετοχή των βουλευτών και του Πολιτικού Συμβουλίου και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα ασκήσει εποικοδομητική, δημιουργική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Τονίζουν ότι θα ελέγχει την κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις, θα καταθέτει προτάσεις για πολιτικές που θα υπερασπίζονται τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και που θα αντιπαλεύει τις οπισθοδρομικές εμμονές που ήδη έχει εκθέσει στο Πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι η κοινοβουλευτική, κοινωνική και πολιτική παρέμβαση για την υπεράσπιση του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα