Σχεδιο για μειωση στο 15% του φορου στα κερδη των επιχειρησεων

10:16 24/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησίά)
Ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της...
αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. βρέθηκαν στο τραπέζι του διάλογου η μείωση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη, η πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η αύξηση
των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα αλλά και η αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών.
Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν:
Το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Όμως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ το χρόνο χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%) ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%). Φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ. Με την αυτοτελή φορολόγηση 20% στα ενοίκια θα πληρώσει φόρο 800 ευρώ και 700 ευρώ φόρο για το εισόδημα των 12.000 ευρώ, δηλαδή η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 1.500 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Με τον τρόπο αυτό, θα επιχειρηθεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται στον κλάδο των κατασκευών και η αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ.
Η ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Στο νέο Μνημόνιο γίνεται αναφορά γ
Keywords
Τυχαία Θέματα