Σε δικη παραπεμπονται οι π. βλαστος και ι. σκαφτουρος - αθωωθηκε ο β. στεφανακος

17:06 7/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Από το : directnews.gr
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται για να δικαστούν, με το υπ. αρίθμ. 624/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο Παναγιώτης Βλαστός και ο Γιάννης Σκαφτούρος ως αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης...
που εκβίαζε καταστηματάρχες για προστασία, τοποθετούσε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μαγαζιά της νύχτας και διέπραττε τοκογλυφίες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Μαζί με τους Βλαστό και Σκαφτούρο παραπέμπονται για να δικαστούν δεκαεννιά ακόμα άτομα τα οποία αποτελούσαν μέλη της ομάδας και κατηγορούνται κατά περίπτωση για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο απάλλαξε απ’ όλες τις κατηγορίες τον Βασίλη Στεφανάκο που το διαβιβαστικό το Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής τον εμφάνιζε ως αρχηγικό μέλος της συγκεκριμένης ομάδας.

Επίσης αθώα κρίθηκε και η γνωστή τραγουδίστρια Άντζελα Δημητρίου εναντίον της οποίας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εκβίαση και απάτη.

Τέλος, η ενοχή δεν αποδείχθηκε για άλλα δεκαπέντε άτομα που φέρονταν ως εμπλεκόμενα στην ίδια υπόθεση. Μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας Γιώργος Τρομπούκης, γνωστός από την εμπλοκή του στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Σύμφωνα με το βούλευμα οι Π. Βλαστός και Ι. Σκαφτούρος μέσα από τις φυλακές όπου κρατούνται έδιναν εντολές μέσω κινητών τηλεφώνων στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που ήταν ελεύθερα να διαπράττουν διάφορα αδικήματα με σκοπό το οικονομικό όφελος ή την αντεκδίκηση.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης

Το βούλευμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr αναφέρει χαρακτηριστικά για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων:

1) Χρησιμοποιούσαν συνεχώς κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις με συνθηματική ορολογία στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες.

2) Μετέβαιναν σε προκαθορισμένο χρόνο συνήθως στα μέσα και στο τέλος κάθε μήνα και μόνο μεταμεσονύχτιες ώρες, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα για την “προστασία” των καταστημάτων σε Περιστέρι, Χαϊδάρι, Μπουρνάζι και Κορυδαλλό.

3) Τηρούσαν απαρέγκλιτα πρόγραμμα συναντήσεων που πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένα σημεία, με σκοπό την παράδοση των εισπράξεων και το διαμοιρασμό τους.

4) Λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.

5) Διατηρούσαν επαφές και διασυνδέσεις με άλλες ομάδες μπράβων που δραστηριοποιούνταν τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια.

6) Διατηρούσαν επίσης επαφές με όλο το φάσμα των επιχειρηματιών και λοιπών κοινωνικών ομάδων, παρέχοντάς τους διευκολύνσεις έναντι αμοιβής και χρησιμοποιούσαν παρένθετα πρόσωπα «προκειμένου» να ξεπλένουν τα χρήματα που εισέπρατταν.

Σημειώνεται ότι το διαβιβαστικό της Ασφάλειας για την εξάρθρωση της οργάνωσης Βλαστού – Σκαφτούρου το οποίο συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην παρακολούθηση, από τον "αρχικοριό" της ΕΥΠ περί
Keywords
Τυχαία Θέματα