Σε τροχια ρηξης το εθνικο συμβουλιο του πασοκ

15:28 14/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Μέσα σε ένα σκηνικό ρήξης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του κόμματος, πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την εκλογή του προεδρείου. Θα ακολουθήσει η ομιλία του γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη και...
στη συνέχεια το λόγο θα πάρει ο Γιώργος Παπαδρέου.

Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος
μίλησαν πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να τα βρουν αφού ο υπουργός Οικονομικών δεν αποδέχθηκε σε πρώτη φάση την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εσωκομματικές εκλογές στις 11 ή 18 Μαρτίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής προέδρου να γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές με βάση το καταστατικό και συνέδριο τον Ιούνιο του 2012. «Εθνική ευθύνη ορίζει και τις ευθύνες όλων μας, στελεχών και μελών του κινήματος μας. Η πρόταση που θα υποβάλω λαμβάνει υπ’ όψη αυτή τη θεμελιώδη αρχή», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, επτά υφυπουργοί με επιστολή τους τόνισαν ότι αν χρειαστεί οι εκλογές να γίνουν το 2013. «Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με την Κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για να μπει η χώρα σε πορεία ανάκαμψης. Στην πορεία αυτή ρόλο θεματοφύλακα μπορεί και έχει χρέος να επιτελέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, αποτρέποντας τις μικροκομματικές στρατηγικές. Έχοντας ως ορίζοντα ακόμη και τον Οκτώβριο του 2013, εφόσον χρειαστεί».

Αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης ζητά εκλογές μετά το PSI χαρακτηρίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης Παπαδήμου, «στόχους του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, η ΝΔ επιμένει στα περί εσωκομματικών σκοπιμοτήτων. «Το κομματικό πάνω από το εθνικό. Αλλά και σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Αυτό αποκαλύπτει η επιστολή εφτά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Και αυτό αποτελεί μνημείο απύθμενου πολιτικού θράσους.
Απαιτούν ευθέως να καταστρατηγηθεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προταχθούν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να τους δοθεί χρόνος, έτσι ώστε να μη ναρκοθετηθεί -όπως οι ίδιοι λένε- το μέλλον του κόμματός τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα