Σκέψεις για μέτρα χαλάρωσης από το νέο έτος

08:14 2/12/2020 - Πηγή: Fimotro
Οι φόβοι για χαλάρωση τις εορτές των Χριστουγέννων δημιουργούν νέα δεδομένα

Οι δυσκολίες που παρουσιάζει επιδημιολογικά η χώρα παρά την καραντίνα και το lockdown, σε συνδυασμό με τους φόβους για χαλάρωση στην περίπτωση που ανοίξει η αγορά τις εορτές των Χριστουγέννων, δημιουργούν νέα δεδομένα που προβληματίζουν έντοινα τους ειδικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και προς τα πίσω «σπρώχνεται»

η άρση των περιοριστικών μέτρων, όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα… αντιστέκονται και δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή πτώση που θα δώσει το «πράσινο φως» στο άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς θα υπάρξουν συζητήσεις και εισηγήσεις για τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί ως έχει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με τα σενάρια, πάντως, για μεγαλύτερη χαλάρωση από το νέο έτος και όχι νωρίτερα να φουντώνουν. Χθες, 2.199 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί με τον ιό, την ώρα που η θνητότητα εξακολουθεί να είναι ραγδαία -111 θάνατοι καταγράφηκαν χθες- και οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους σε υψηλά επίπεδα μεν αλλά με ελαφρά πτώση ως προς τον αριθμό των νέων διασωληνώσεων.

Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πώς θα διαμορφωθούν οι περιορισμοί έως τις γιορτές και αφού θα έχει λάβει από τους ειδικούς εισηγήσεις σε σχέση με το τι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει από τις 7 Δεκεμβρίου – ημερομηνία ισχύος του lockdown- και έπειτα. Την Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν προγραμματισμένη σύσκεψη με κυρίαρχο θέμα τα σχολεία. Θα συμμετέχουν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας. Η «ατζέντα» της συζήτησης κατευθύνεται στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι η εκπαίδευση να προηγηθεί των υπόλοιπων δραστηριοτήτων στο πλάνο άρσης των μέτρων. Τα σενάρια για άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου έχουν απομακρυνθεί. Αυτό που αναμένεται να συζητηθεί είναι η επαναλειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων στις 14 του μήνα ή μετά τις γιορτές, όπως φαίνεται ότι θα συμβεί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τις γιορτές, δηλαδή από το νέο έτος.

Πρώτες σκέψεις

Κατά την ίδια σύσκεψη πιθανόν τεθούν επί τάπητος και άλλες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο, για το οποίο υπάρχει μια ελπίδα να ανοίξει τις ημέρες πριν από τις γιορτές. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, δεν επιτρέπουν να οργανωθεί το πλάνο ανοίγματος καθώς κάθε εβδομάδα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι ειδικοί χρειάζονται, κατά πληροφορίες, να δουν την καμπύλη και άλλες ημέρες για να εισηγηθούν σταδιακή άρση των μέτρων. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κρίνεται παράτολμη η αποκλιμάκωση των περιορισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης μπορεί απλά να περιλαμβάνουν την παράταση της καραντίνας έως τις 14 Δεκεμβρίου και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν κοντά σε αυτή την ημερομηνία να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την έξοδο από το lockdown.

Οι δραστηριότητες που… μένουν πίσω, κατά τις πληροφορίες, είναι η εστίαση, που εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση, και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Βέβαιο, επίσης, θεωρείται ότι την περίοδο των εορτών δεν θα επιτρέπονται μετακινήσεις εκτός νομού μόνιμης κατοικίας.

Κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2199 νέα περιστατικά κορονοϊού. Τα τεστ ήταν πολύ περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο και συγκεκριμένα διενεργήθηκαν 21.032 μοριακοί έλεγχοι και 9.891 rapid tests. Την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφηκαν 2.135 νέα περιστατικά κορονοϊού, όμως σε σύνολο περισσότερων τεστ. Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη είχαν διενεργηθεί 22.166 μοριακοί έλεγχοι και 10.081 rapid tests. Οι χθεσινές νέες διαγνώσεις συγκρατούν την αισιοδοξία που αποτυπώθηκε το τριήμερο Σαββάτου-Κυριακής-Δευτέρας. Παρόλο που η μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης είναι γεγονός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρυθμός πτώσης των δεικτών δεν είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο μεγάλος. Οι θάνατοι χθες για ακόμη μία ημέρα κατέγραψαν θλιβερό αριθμό, 111, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 να ανέρχονται μέχρι χθες σε 2.517.

Ασανσέρ η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη «ξαναφούντωσε» στη χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ και μετρά επιπλέον 538 περιστατικά, σε σχέση με την Αττική που κατέγραψε 413 νέα κρούσματα. Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ενδεικτικά, 81 κρούσματα καταγράφηκαν στη Δράμα, 66 στην Ημαθία, 112 στη Λάρισα, 70 στη Μαγνησία, 72 στην Ξάνθη, 85 στην Πέλλα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε χθες σε 596. Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και εξιτηρίων είναι ένας τους παράγοντες που θα λάβουν υπόψη τους οι ειδικοί προκειμένου να εισηγηθούν αποκλιμάκωση των μέτρων. Μικρή αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, τουλάχιστον όσον αφορά στις νέες εισαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές έπεσαν κάτω από τις 400 μετά από πολλές ημέρες. Αλλες παράμετροι είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων, τα ποσοστά ενεργών κρουσμάτων ανά περιοχή, το ποσοστό θετικότητας και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt.

The post Σκέψεις για μέτρα χαλάρωσης από το νέο έτος appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα