Σοιμπλε: "υποσχεσεις ακουσαμε πολλες στο παρελθον απο τις χωρες που εχουν προβλημα"

Συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF παραχώρησε το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υπερασπιζόμενος την γερμανική οικονομική πολιτική. Σε σχόλιο ότι η Γερμανία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και λιγότερο στα χρέη, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο σε...
Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, απάντησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «διότι βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να μειώσουν τα χρέη τους, τα οποία είναι υπερβολικά, διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών».Μιλώντας για τα ευρωομόλογα, ο
κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν κανόνες σταθερότητας και ανάπτυξης, τους οποίους οι χώρες δεν θα υπόσχονται μόνο να τους τηρήσουν αλλά και θα τους εφαρμόζουν. «Υποσχέσεις ακούσαμε πολλές στο παρελθόν από τις χώρες που έχουν σήμερα πρόβλημα, αλλά όμως δεν τις τήρησαν και για αυτό θα πρέπει να φτιάξουμε τώρα κανόνες. Πιστεύω πως οι προτάσεις του κ. Μπαρόζο κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω όμως παράλληλα πως θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξουν αλλαγές στις συνθήκες. Η γερμανική κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικές προτάσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί δεν έχουμε μήνες καιρό. Θα πρέπει τώρα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, να ξανακερδίσουμε τους επενδυτές από όλο τον κόσμο, διότι προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα στις αγορές ομολόγων πολλών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία θα πρέπει να επαναχρηματοδοτηθούν».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα ευρωομόλογα θα έπαιρναν την πίεση από τις χώρες, οι οποίες οι ίδιες θα έπρεπε να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους και θα την μετέθετε σε άλλες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη στάση τους στα κοινοβούλια τους και την κοινή γνώμη. Η αιτία της κρίσης βρίσκεται κατά τη γνώμη του κ. Σόιμπλε, στο γεγονός ότι μια σειρά χωρών εφάρμοσαν μια λανθασμένη οικονομική πολιτική η οποία δεν μπορούσε να διαρκέσει και τώρα τις τιμωρούν οι αγορές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «το 2010 είπαμε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, θα πρέπει να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους. Όταν αυτό το κάνουν είναι υποχρέωσή μας και προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε…τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες και πρέπει να επιμείνουμε ότι δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε το δρόμο της προσαρμογής για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό είναι διαφορετική η κατάσταση από ότι το 2010», απαντώντας σε σχόλιο ότι η Γερμανία το 2010 ήταν αρχικά αρνητική στο μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα, ενώ αργότερα άλλαξε τη γνώμη της και κατά πόσον κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν σήμερα με τα ευρωομόλογα.
Keywords
Τυχαία Θέματα