Σπαει στα... δυο η αξιολογηση της τροϊκα

09:56 25/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Όλα δείχνουν όπως μαθαίνουμε σχετικά ότι θα "σπάσει" στα δύο η αξιολόγηση της τρόικα έτσι την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπ. Οικονομικών με τους...
εκπροσώπους των δανειστών, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αργά το βράδυ χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:
Στην πρώτη
φάση θα έχει κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, και θα έχει διάρκεια περίπου 10 ημερών. Στην δεύτερη φάση θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, στο οποίο θα συζητηθεί η αξιολόγηση του μνημονίου.Ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη συνάντηση ΜέρκελΣαμαρά επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς το Βερολίνο δε θεωρεί ανέφικτο το πρόγραμμα εξόδου από το μνημόνιο, που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο έστω και αν οι δανειστές κρατούν επιφυλάξεις για τα ποσά που θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2015 και 2016.
Επίσης η Αθήνα θεωρεί θετική την αντίδραση της κ. Μέρκελ για τις φοροαπαλλαγές αλλά στο μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η αίσθηση ότι αυτό που "προέχει" είναι να ολοκληρωθούν χωρίς απρόοπτα οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν ΄όπως αναφέραμε την προσεχή Τρίτη.Το πρόγραμμα για έξοδο από το μνημόνιο έχει ως εξής:Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της τρόικα, χωρίς παρατηρήσεις από την πλευρά των πιστωτών.Τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώνονται τα stress tests των τραπεζών και η ελληνική πλευρά θα γνωρίζει πόσα δισεκατομμύρια θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για το χρηματοδοτικό της κενό, από το μαξιλαράκι των 11 δισ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Το Νοέμβριο καταβάλλεται η τελευταία δόση των 7,5 δισ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Τον ίδιο μήνα ξεκινά η συζήτηση και για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, για την οποία έχουν δεσμευθεί οι εταίροι.Το σχέδιο ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός σε συνεργασίας με τους εταίρους του ανακοινώνει το τέλος του μνημονίου, την έξοδο της τρόικα και του ΔΝΤ από την Ελλάδα και την πρόθεση της χώρας να καλύψει τα όποια κενά στη χρηματοδότησή της με την έξοδο στις αγορές.Πολύ θετικά πάντως είναι τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για τη συνάντηση ΣαμαράΜέρκελ, με τη Suddeutsche.de να γράφει ότι: "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήθελε να ξεφορτωθεί τους ενοχλητικούς επόπτες του ΔΝΤ, το συντομότερο δυνατό”.
Το Economie αναφέρει ότι: “Η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτησε τα πρώτα θετικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας. Ξέρω ότι η χώρα περνάει δύσκολες ώρες, όμως τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι ορατά' δήλωσε η καγκελάριος".

Πάντως απ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα χρειαστούμε περαιτέρω χρηματοδότηση ενίσχυσαν την εικόνα μας ενώ η τελική συζήτηση του χρέους θα γίνει αφού συγκεντρωθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα