Στα 5,9 δις ευρω οι οφειλες του δημοσιου

«Φουσκώνουν» συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες οι οποίες τον Αύγουστο άγγιξαν τα 6 δισ. ευρώ καθιστώντας εντονότερο το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά. Την ίδια ώρα, σε...
δεινή κατάσταση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα έσοδά τους να έχουν μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και να παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα 598 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2015 έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Η εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι δραματική, καθώς μέσα σε οκτώ μήνες έχουν αυξηθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ. Στο
τέλος Αυγούστου 2015, τα χρέη του κράτους έφθασαν στα 5,9 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους, ενώ αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δήλωσε χθες ότι εφόσον ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα μέτρα και ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος του προγράμματος ώστε να γίνουν οι εκταμιεύσεις των προγραμματισμένων δόσεων, τότε φέτος θα εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,1 δισ. ευρώ και το 2016 επιπλέον 3,9 δισ. ευρώ.
Από τα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ των χρεών του Δημοσίου, τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τα 809 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα