Στα "μαχαιρια" οι δικαστικοι με το υπουργειο δικαιοσυνης

18:19 8/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ενστάσεις διατύπωσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών για ορισμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Η Ένωση...
υπέβαλε τις παρατηρήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το πολυνομοσχέδιο που αφορά τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας.
Κατ΄ αρχάς η Ένωση εξέφρασε την ένστασή της για το τίτλο του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η διατύπωση του τίτλου εμπεριέχει, σημειολογικά, μία αρνητική στάση έναντι των δικαστών ενώ, για την καθυστέρηση εκδίκασης των διοικητικών διαφορών, το ποσοστό ευθύνης των δικαστών είναι το μικρότερο σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως κατ΄ επανάληψη έχει αναπτυχθεί.

Συνεπώς, οι δικαστές δεν πρέπει να μετατραπούν σε αυτόματους γραφείς αποφάσεων με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δεδομένο και ασφαλές υπηρεσιακό καθεστώς, σύμφωνα με την αρχή της αξιοκρατίας, χωρίς οικογενειακή ζωή, χωρίς ευκαιρίες επιμόρφωσης και φυσικά, χωρίς δικαστική προστασία, την οποία απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, ημεδαποί και αλλοδαποί.

Επικίνδυνη χαρακτηρίζουν οι Διοικητικοί Δικαστές την διάταξη του άρθρου 43 του πολυνομοσχεδίου η οποία αφορά το τεκμήριο ομολογίας του αιτούντος πολίτη σε περίπτωση μη αποστολής των αναγκαίων στοιχείων (φακέλου όπως λέγεται) από τη διοίκηση (υπουργεία, νομαρχίες, κ.λπ.).
Keywords
Τυχαία Θέματα