Στα περιχωρα της δαμασκου εφτασε η φωτια του εμφυλιου στη συρια

07:12 23/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε πολύωρη μάχη στην Ντούμα, προάστιο της Δαμασκού, ενεπλάκησαν ομάδες αντικαθεστωτικών μαχητών με τον στρατό πριν αποχωρήσουν, φέρνοντας την εμφύλια σύγκρουση πιο κοντά στην πρωτεύουσα. Παρά το ότι η κυβέρνηση Άσαντ δεν απειλείται... ευθέως από τις ενέργειες, το μήνυμα που λαμβάνει είναι ότι η αντίσταση, που έχει περάσει σε ένοπλη φάση, συνεχίζεται και οι αντικαθεστωτικοί μπορούν να οργανώσουν παράτολμες επιχειρήσεις.

Εντωμεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να εγκρίνει την παράταση και ενίσχυση της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα.

Οι εξεγερμένοι κατέλαβαν το απόγευμα του
Σαββάτου και για λίγες ώρες θέσεις στην Ντούμα, προάστιο της Δαμασκού, πριν αποσυρθούν στα κρησφύγετά τους, ανέφεραν ακτιβιστές. Αφορμή ήτα η δολοφονία τεσσάρων πολιτών κατά τη διάρκεια κηδείας.

Μαρτυρίες μιλούν ακόμη για σφοδρές ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στην περιοχή όπου τους περασμένους μήνες είχε πληρώσει βαρύ τίμημα με δεκάδες νεκρούς στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, είπαν οι ακτιβιστές.

Κατά τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι αντικυβερνητικοί μαχητές αποσύρθηκαν αφού απώθησαν κυβερνητικές δυνάμεις από την Ντούμα. Αποσύρθηκαν για να μην δώσουν την ευκαιρία στον στρατό του Άσαντ να εξαπολύσει έφοδο στην περιοχή, εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν στο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος απαρτίζεται από λιποτάκτες και πολίτες που πήραν τα όπλα, κατέλαβαν και έλεγχαν έδαφος. Μέχρι σήμερα περιορίζονταν σε σύντομες επιχειρήσεις ή ενέδρες κυρίως στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σε ένα άλλο περιστατικό, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ανατινάχτηκε στη βορειοδυτική Συρία λεωφορείο που μετέφερε φυλακισμένους. Το επίσημο πρακτορείο SANA απέδωσε την επίθεση σε ένοπλη συμμορία. Η κυβέρνηση της Συρίας αποδίδει τις ένοπλες επιθέσεις σε ξένη υποκίνηση και μιλά για τρομοκράτες που έχουν σκοπό να βλάψουν τη χώρα.

Το Σάββατο ήταν μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες των τελευταίων εβδομάδων στην Συρία καθώς, σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι νεκροί φτάνουν τους 96, συμπεριλαμβανομένων 60 πτωμάτων που βρέθηκαν σε νεκροτομείο νοσοκομείου στην Ιντλίμπ. Πολλά έφεραν ίχνη βασανισμού.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν σκοτωθεί περίπου 6.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες και δεκάδες χιλιάδες έχουν συλληφθεί ή βασανιστεί.

Διεργασίες στον Αραβικό Σύνδεσμο

Την Κυριακή συνεδριάζει στο Κάιρο εκ νέου ο Αραβικός Σύνδεσμος για να αποφασίσει αν θα παρατείνει ή όχι την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία μετά την αναφορά που απέστειλε ο επικεφαλής της αποστολής, Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ αλ-Νταμπί.

Στη Συρία βρίσκονται από το τέλος Δεκεμβρίου 165 παρατηρητές οι οποίοι σχεδόν από την πρώτη στιγμή επικρίθηκαν από την αντιπολίτευση για το ότι φαίνονταν να αγνοούν τις συστηματικές παραβιάσεις των α
Keywords
Τυχαία Θέματα