ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

19:56 27/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Αν και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δεν έχει διευκρινίσει αν θέλει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012, το θέμα της διαδοχής στο ΔΝΤ είναι στην ημερήσια διάταξη, καθώς αν αποδεχθεί την υποψηφιότητα θα πρέπει...
να παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι τις 13 Ιουλίου. Στην κούρσα της διαδοχής και στα διάφορα σενάρια
που προωθεί κάθε χώρα επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει επαναφέρει με δηλώσεις του στο BBC την άποψη ότι ο επόμενος γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να προέρχεται από την Ασία, ήπειρο που αντιπροσωπεύει πάνω από το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι λιγότερου του 25% πριν από ένα τέταρτο του αιώνα. Τη θέση μονοπωλεί από το 1946 η Ευρώπη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του κύριου μετόχου του ΔΝΤ.
Κίνα και Ινδία φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της διαδοχής και προωθούν τα σχετικά αιτήματά τους προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ωστόσο θέλουν πρώτα να γνωρίζουν αν ο Στρος-Καν θα αποχωρήσει ή όχι, αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Canard Enchaine
Στον ινδικό Τύπο γίνεται λόγος για δύο υποψηφιότητες στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, εκείνη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ντουβούρι Σουμπαράο και του αντιπρόεδρου της Επιτροπής Σχεδιασμού της ινδικής κυβέρνησης Μοντέκ Σινχ Αλουάλια.
Το Πεκίνο που ετοιμάζει την ανανέωση των ηγετικών του στελεχών στον διεθνή οργανισμό για το 2012 δεν έχει προωθήσει υποψήφιο. Εάν το κάνει, αναφέρουν αναλυτές, το πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να επιδιώξουν μια συμβιβαστική λύση, παραχωρώντας στο Πεκίνο τη θέση του πρώτου αναπληρωτή γενικού διευθυντή.
Μια τέτοια λύση σημειώνει ο Εσουάρ Πρασάντ, καθηγητής Οικονομίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ και υπάλληλος του ΔΝΤ ανάμεσα στο 1990 και το 2006, θα ωφελούσε την υποψηφιότητα του Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ. Ο τελευταίος είναι υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης και πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής , η οποία αποφασίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις του ΔΝΤ. “Συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα προσόντα”, παρατηρεί ο Πρασάντ, “είναι Ασιάτης, έχει αξιοπιστία και θα άρεσε στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις ΗΠΑ”.
Για πολλούς εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν στόχο τη συγκεκριμένη θέση κάνει λόγο ο ειδικός στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς οικονομολόγος Κόλιν Μπράντφορντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Τούρκο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην διαχειριστή του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Τρέβορ Μάνιουελ. Το βασικό ερώτημα σύμφωνα με τον Μπράντφορντ είναι αν θα δοθεί στο θεσμό η νέα κατεύθυνση που έχει ανάγκη για να παγκοσμιοποιηθεί πραγματικά ή αν θα συνεχιστούν τα πολιτικά παιχνίδια του παρελθόντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα