ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

09:40 11/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέπτονται σήμερα την Λισσαβόνα για συνομιλίες σχετικά με τα 80 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, ανακοινώθηκε επισήμως από την Κομισιόν το Σαββατοκύριακο. Η αποστολή θα...
θέσει τις βάσεις για τις πολιτικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της αποκαλούμενης "τρόϊκα" και των πολιτικών κομμάτων της Πορτογαλίας την προσεχή εβδομάδα,
δήλωσε ο κοινοτικός εκπρόσωπος.
Οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν αύριο με τον Πορτογάλο υπουργό οικονομικών για να συζητήσουν τις "τεχνικές λεπτομέρειες" του σχεδίου, πρόσθεσε. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Πορτογαλία την Παρασκευή ώστε να εξέλθει από την κρίση χρεών, αλλά τόνισαν πως σε αντάλλαγμα η Πορτογαλία θα πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες περικοπές δημοσίων δαπανών, αυξήσεις φόρων και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Η Επιτροπή ελπίζει να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας για να συζητήσει το πρόγραμμα διάσωσης πριν από τις πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου. "Στόχος είναι να έχουμε την ισχυρότερη δυνατή συναίνεση και μία καθαρή δέσμευση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών" δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Θυμίζουμε πως ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες ζήτησε την ευρωπαϊκή βοήθεια αφού η βουλή απέρριψε τον περασμένο μήνα τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση μειοψηφίας οδηγώντας έτσι στην παραίτησή του. Έτσι, η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που θα δεχθεί βοήθεια πολλών δεκάδων δισ. για τη διάσωσή της. Η Πορτογαλία έχει δεχθεί πακέτα διάσωσης από το ΔΝΤ δύο φορές στο παρελθόν, στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Keywords
Τυχαία Θέματα