«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» ΕΠΙ 2 ΩΡΕΣ Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

23:32 31/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Επί δύο ώρες αναγκάστηκε να πετά πάνω από την Τουρκία η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ γιατί το Ιράν δεν της έδινε άδεια να περάσει από τον εναέριο χώρο του ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της για την Ινδία. Τελικά, η γερμανίδα καγκελάριος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Νέο Δελχί αλλά... ο ιρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαι ευτυχής που έφτασα με ασφάλεια στην Ινδία» δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με
τον ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε υποστεί κάτι παρόμοιο» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Σάιμπερτ.

Η Γερμανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης, είναι σε αντιπαράθεση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενίσχυσε σημαντικά τις κυρώσεις της κατά του Ιράν.
Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που ταξίδευε με την καγκελάριο Μέρκελ είπε ότι το Ιράν απέσυρε την άδεια που είχε ήδη δώσει στο γερμανικό αεροσκάφος, καθώς αυτό εισερχόταν στον ιρανικό εναέριο χώρο.
«Το Ιράν έδειξε ασέβεια στη Γερμανία και αυτό δεν θα το δεχτούμε», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.
Η θέση του Ιράν

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, δήλωσε ότι το θέμα προέκυψε εξαιτίας ενός «τεχνικού προβλήματος». «Η καθυστέρηση προέκυψε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος το οποίο, όμως, επιλύθηκε γρήγορα κι έτσι το ταξίδι συνεχίστηκε», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna του Ιράν.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από μια ώρα, στις οποίες ενεπλάκησαν και οι τουρκικές αρχές, επιτράπηκε στο αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το Ιράν.
Η Μέρκελ είναι η τελευταία, εκ των ξένων ηγετών, που επισκέπτεται την Ινδία με κύριο στόχο την επίτευξη επιπλέον εμπορικών συμφωνιών με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα