Συγκροτει συμμαχια κατα της βιας

15:05 4/12/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την πολιτική απομόνωση της Χρυσής Αυγής επιδιώκει πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξή της ως αντισυνταγματικού μορφώματος. Η πρωτοβουλία, όπως την περιέγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στηρίζεται στην κοινή δράση των...
πολιτικών δυνάμεων
του... συνταγματικού τόξου. «Η αντίδραση απέναντι στη βία πρέπει να συσπειρώνει κάθε φορά το ευρύτερο δυνατό φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Η θεωρία της βίας των άκρων έχει απαντηθεί ιστορικά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από το εύρος της αντιναζιστικής συμμαχίας και αντίστοιχο εύρος πρέπει να υπάρξει και τώρα», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει μηχανισμούς απαγόρευσης. Οπως ανέφερε, το γεγονός ότι ένα κόμμα είναι αντισυνταγματικό δεν σημαίνει πως η λύση είναι η τυπική απαγόρευσή του. Αλλωστε, όπως σχολίασε, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής έσπευσαν ήδη να προαναγγείλουν τη μετονομασία της σε Εθνική Αυγή ή Χάλκινο Εσπερινό.
Το επόμενο διάστημα ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «σε μια κίνηση που έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία». Αμέσως μετά θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Βουλής, που θα κληθεί να ασκήσει τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό και το Σύνταγμα αρμοδιότητές του. Στη συνέχεια θα υπάρξει διακομματική πρωτοβουλία των βουλευτών-μελών της αντιπροσωπείας μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μη μετέχει η Χρυσή Αυγή στην αντιπροσωπεία.Στο επόμενο στάδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ θα ζητήσει να συγκληθεί με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς για την ανάληψη νομοθετικών, πολιτικών και διοικητικών πρωτοβουλιών. Το ΠΑΣΟΚ εκ παραλλήλου θα ζητήσει να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των επιτροπών του, και φυσικά οι διατάξεις του Συντάγματος σε σχέση με τη βουλευτική ασυλία. Επίσης, θα ζητήσει από τον κ. Μεϊμαράκη να συγκαλέσει υπό την προεδρία του και με συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και θα αξιώσει τη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ώστε στο νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία να προστεθεί κεφάλαιο με το οποίο θα τροποποιούνται οι κρίσιμες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. «Πρόκειται για εγκλήματα που αφορούν προσβολές του πολιτεύματος και κυρίως τις προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας», είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας: «Αυτή η αίσθηση ότι είμαστε χαλαροί, χαρούμενοι και δεν συμβαίνει τίποτε, είμαστε όλοι μια παρέα, κάνουμε πλάκα, είναι αυτή που καταστρέφει τον δημοκρατικό ιστό της χώρας και υπονομεύει την κοινωνία».
Keywords
Τυχαία Θέματα