ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΜΠΑΡΟΖΟ-ΡΟΜΠΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

10:01 10/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Σενάρια για δεύτερο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας µε νέο Μνηµόνιο, µείωση των επιτοκίων των δανείων από την τρόικα, επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής τους, όπως και του χρονοδιαγράµµατος µείωσης του ελλείµµατος κάτω του 3% κατά δύο χρόνια ή ακόµη και επιµήκυνση ...
του χρόνου αποπληρωµής δηµόσιου χρέους προς ιδιώτες, έχουν πέσει στο τραπέζι των κρίσιµων διαπραγµατεύσεων µεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων εταίρων.
Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόµενη ∆ευτέρα, ενώ κρίσιµη θα είναι η συνάντηση της Τετάρτης στο Βερολίνο στην οποία θα συµµετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρµαν Bαν Ρόµπαϊ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, για την απόφαση της πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονοµίας που συντάσσεται από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ∆ΝΤ και της ΕΚΤ.
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας έρχονται σήµερα, Τρίτη, στην Αθήνα και αρχίζουν την Τετάρτη τον έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας παράλληλα µε τις διαπραγµατεύσεις µε την ελληνική κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015.
Στο πρόγραµµα θα περιλαµβάνονται τα πρόσθετα µέτρα που ζητά η τρόικα για το 2011 καθώς και η οριστικοποίηση των µέτρων που θα δεσµεύεται η κυβέρνηση να λάβει ώς το 2015 για να εγκριθεί η χορήγηση της πέµπτης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα και να δοθεί παράλληλα το πράσινο φως για το νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδος.
Ήδη, ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έχει ταχθεί υπέρ της µείωσης επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία και κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του χρέους. Όπως είπε ο κ. Ρεν, «η Κοµισιόν είναι ξεκάθαρα υπέρ µιας µείωσης επιτοκίων... και κατά της αναδιάρθρωσης χρέους».
Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε εξάλλου και το γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών µέσω δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργού Β. Σόιµπλε. Το καµπανάκι του κινδύνου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη χτύπησε χθες ο οικονοµικός σύµβουλος της Μέρκελ, Πίτερ Μπόφινγκερ, που προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση µπορεί να κινδυνεύσει η ενότητα της ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα