Συνεχιζεται η απροσκοπτη εξυγιανση των ισπανικων τραπεζων...

15:30 11/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Την πρόοδο που έχει σημειώσει ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος αναγνωρίζουν η ΕΚΤ και η Κομισιόν, επισημαίνοντας ωστόσο τους κινδύνους που παραμένουν λόγω της εξασθενημένης οικονομίας και του ευάλωτου χρηματοοικονομικού κλάδου...

Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την τελευταία επιθεώρηση των διασωθέντων ισπανικών τραπεζών υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον κλάδο, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα κατόρθωσαν να απαλλαχθούν από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού,
τα οποία μεταφέρθηκαν στην «κακή τράπεζα» Sareb.
Συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος δεν θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση, πέραν των 41,3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διάσωσή του.
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει, ωστόσο, η κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των συμπιεσμένων περιθωρίων επιτοκίου.
«Οι επίμονες αρνητικές τάσεις που παρατηρούνται στην απασχόληση, τα πραγματικά εισοδήματα και τη φερεγγυότητα των εταιρειών ενισχύουν τους κινδύνους, ιδίως για τις πιο αδύναμες τράπεζες», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση συστήνει, επίσης, στις ισπανικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα «επιμερισμού των βαρών» προκειμένου να μοιραστούν οι απώλειες στις τράπεζες που πλήττονται περισσότερο και να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μέτρα αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα