Συνοδος κορυφης ευρωπησ-κινας για την κριση χρεους

13:04 14/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Συνάντηση κορυφής Κίνας-ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πεκίνο με κυρίαρχο θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, στην επίλυση της οποίας έχει την πρόθεση να συμβάλει η κινεζική ηγεσία φοβούμενη πως η κρίση θα συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη...
δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Η σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης χρέους των χωρών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ θα έχουν σήμερα συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο
Χου Τζιντάο.

Η Κίνα ανησυχεί για το γεγονός ότι η κρίση χρέους βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν, ενώ οι κινέζοι εξαγωγείς ανησυχούν για την προοπτική μείωσης των εξαγωγών τους προς την Ευρώπη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα τους.

Απέναντι στις ανησυχίες που προκαλεί στην Ευρώπη η αυξημένη εξάρτησή της από την Κίνα, το χθεσινό κύριο άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας διαβεβαίωνε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμία πρόθεση «να εξαγοράσει την Ευρώπη».

«Η Κίνα όχι μόνο δεν έχει την πρόθεση ή την δυνατότητα να εξαγοράσει την Ευρώπη ή να ελέγξει την Ευρώπη, όπως ισχυρίζονται σε ορισμένες χώρες, αλλά επιπροσθέτως διάκειται θετικά απέναντι στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το
Α ως το Ω», σύμφωνα με το κύριο άρθρο του οργάνου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επαναλαμβάνει τις δηλώσεις που έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στη συνέχεια στο διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Η κρίση χρέους (στην ευρωζώνη) βρίσκεται στον δρόμο της επίλυσής της από τα μέλη της», διαβεβαίωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στη Λαϊκή Ημερησία, στην οποία επισημαίνει ακόμα ότι η Ευρώπη συμβάλλει στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αγοράζοντας τα προϊόντα της.

Μία σινο-ευρωπαϊκή επιχειρηματική συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί επίσης σήμερα στο Πεκίνο με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.

«Θα θέλαμε η Ευρώπη να μιλήσει στην Κίνα για τη νέα δυναμική των επιχειρήσεών της, η οποία θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου στην Κίνα Ντερκ Μουνς.

«Οι αγορές μας είναι ανοικτές και οι Κινέζοι έχουν πρόσβαση στις κυριότερες βιομηχανίες μας», είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ, ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι προετοιμάζει σχέδιο νόμου κατά του κινεζικού προστατευτισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα