Συρια: φτανουν οι πρωτοι παρατηρητες του οηε

22:07 15/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι την Κυριακή συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Χομς, ενώ μαχητές επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος στο Αλέπο. Στην περιοχή, αναμένονται το βράδυ της Κυριακής οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΗΕ, προκειμένου να...
επιτηρήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ, όπως δήλωσε η Μπουτάινα Σάαμπαν, εκπρόσωπος Τύπου του Σύρου προέδρου
Μπασάρ αλ Άσαντ στο BBC Arabic.

Η πρώτη ομάδα παρατηρητών θα ξεκινήσει τις αποστολές της στις πληγείσες περιοχές της χώρας την Δευτέρα, είπε ο Άχμεντ Φάουζι εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Η Σααμπάν είπε ακόμα πως η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τους επιτηρητές, ο αριθμός των οποίων θα φθάσει τελικά τους 250, όπως συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, ανάλογα με την εθνικότητά τους.

«Η διάρκεια της εργασίας των παρατηρητών και οι προτεραιότητες των κινήσεών τους θα είναι σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση επειδή η Συρία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών εκτός εάν συντονίζει και συμμετέχει σε όλα τα βήματα στο έδαφος», δήλωσε.

«Η Συρία έχει το δικαίωμα να συμφωνήσει ή να μην συμφωνήσει με την εθνικότητα των παρατηρητών», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Αλέπο ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες, μετά την επίθεση ανταρτών σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός βομβαρδίζει εκ νέου συνοικίες της Χομς, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι βομβαρδισμοί της (συνοικίας) Χαλντίγια εντάθηκαν σήμερα το πρωί. Τρεις οβίδες πέφτουν ανά λεπτό» είπε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Αναγνωριστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την συγκεκριμένη συνοικία, διευκρίνισε και πρόσθεσε πως βομβαρδίζεται και η συνοικία Μπαγιάντα, η οποία επίσης ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο στρατός ελέγχει το 70% της Χομς, τρίτης σε μέγεθος πόλης της Συρίας. «Οι συνοικίες της παλιάς πόλης της Χομς δεν έχουν πέσει στα χέρια του καθεστώτος» επισήμανε ο επικεφαλής της οργάνωσης.

«Από την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, δεν έχει σημειωθεί καμιά αλλαγή στο επίπεδο της ανάπτυξης των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Τα οδοφράγματα και τα άρματα μάχης βρίσκονται πάντα εκεί» υπογράμμισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Από την έναρξη της εκεχειρίας πριν από τρεις ημέρες, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι, από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Αν και οι μάχες είναι λιγότερο σφοδρές, ο στρατός δεν έχει αποσύρει ακόμα τα άρματα μάχης όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ που θα φτάσουν την Κυριακή στη Συρία για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας αναλαμβάνουν μια επικίνδυν
Keywords
Τυχαία Θέματα