Συρρικνωση του αεπ κατα 7% στο τεταρτο τριμηνο 2011

10:29 15/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Μεγάλη «βουτιά» για το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς υποχώρησε κατά 7%. Για το σύνολο του περασμένου έτους η ύφεση έφτασε το 6,8%, έναντι αισιόδοξων προβλέψεων για...
μείωση του ΑΕΠ 5,5% και απαισιόδοξων που έκαναν λόγο για 6%. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για την ορθότητα των στοιχείων, αφού όπως σημειώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν
είναι εποχικά μη διορθωμένα, κάτι που σημαίνει πως είναι ιδιαίτερα πιθανό, αν όχι δεδομένο, ότι θα αλλάξουν στη συνέχεια.
Αλλωστε κάτι ανάλογο είχε συμβεί και για το 2010, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό της ύφεσης να γίνει γνωστό αρκετά αργότερα. Το δεδομένο αυτό, όμως, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χάραξη της δημοσιονομικής στρατηγικής, δεδομένου ότι ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η τρόικα γνωρίζουν σε ποιο ποσοστό διαμορφώθηκε η ύφεση, ώστε να τη λάβουν υπόψη τους στις νέες προβλέψεις ή στις νέες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για το 2012. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η ύφεση ήταν στο 7%, το 3ο στο 5%, το 2ο στο 7,3% και το πρώτο στο 8%.
Ετσι αν λάβουμε υπόψη, μόνο αυτά τα στοιχεία η συνολική ύφεση για το 2011 ήταν στο 6,8%, έναντι 3,4% για το 2010. Σε τρέχουσες τιμές η ύφεση ανήλθε στο 5,4%. Το μεγάλο ζητούμενο, για τη διαδικασία μέτρησης του ΑΕΠ, είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένα και ορθά στοιχεία, πράγμα που δεν μπορεί να έχει. Ωστόσο, για ένα ακόμα τρίμηνο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοινώνει στοιχεία τα οποία δεν είναι συγκρίσιμα. Και τούτο διότι είναι «μη εποχικά διορθωμένα», (δηλαδή δεν έχουν γίνει οι διορθώσεις με βάση τις διαφορές στον οικονομικό κύκλο που συμβαίνουν στη διάρκεια του έτους).
Στοίχεια
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρει ότι αιτία είναι η διακοπή της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και η διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 -4ο τρίμηνο 2011), όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πάντως, ότι η ύφεση σε καμία περίπτωση δεν έφτασε τόσο ψηλά και τονίζουν, πως με την τελική αναθεώρηση των στοιχείων, θα φανεί η εκτίμηση αυτή. Αν και δεν δίνουν συγκεκριμένη πρόβλεψη, εντούτοις αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή -η ύφεση- θα κινείται πέριξ του 6%.
Keywords
Τυχαία Θέματα