Τα καθαρα δοντια ''ασπιδα'' για τον οργανισμο...

11:00 4/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Θυμηθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας για προστατευτείτε από την άνοια, τις καρδιοπάθειες αλλά και να μην δείχνετε...
μεγαλύτεροι σε ηλικία, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Independent".

Για τους ειδικούς, το πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να διατηρείται καθαρή η περιοχή της στοματικής κοιλότητας και να θωρακίζεται ο οργανισμός από διάφορες σοβαρές ασθένειες.

Η έρευνα που παρουσιάζει η εφημερίδα "Independent" βασίζεται σε αποτελέσματα μελετών που διεξήχθησαν στην Βρετανία και παρουσιάζει το βρετανικό
δίκτυο BBC με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την στοματική υγεία.

Ο Μέρβιν Ντρούιαν, επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει πως, από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δόντια μας και γενικότερα το στόμα μας, εξαρτάται η συνολικότερη υγεία μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , όταν δεν προσέχουμε τα δόντια μας, αυτά χαλάνε. Αρκεί ένα μόνο χαλασμένο δόντι για να προκληθούν θρομβώσεις και καρδιοπάθεια.

Τα μικρόβια του στόματος διαθέτουν έναν μηχανισμό αυτοάμυνας κι όταν τα βακτήρια δεν απομακρύνονται με το βούρτσισμα, εισέρχονται στη ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν και παράγουν μία πρωτεΐνη η οποία κολλά τα αιμοπετάλια δημιουργώντας θρόμβο ο οποίος με την σειρά του περιβάλλει τα μικρόβια ως "ασπίδα".

Η ασπίδα αυτή είναι τόσο ισχυρή ώστε, όχι μόνο τα μικρόβια προστατεύονται από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη", επισημαίνει ο Βρετανός επιστήμονας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως, από τα μικρόβια που αναπτύσσονται στην στοματική κοιλότητα μπορεί να προκληθούν μικροί θρόμβοι αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή ακόμα και φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί με τη σειρά τους να εμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

"Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων, παρέχοντας στα βακτήρια μια διέξοδο διαφυγής προς την κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να ενεργοποιήσουν την διαδικασία δημιουργίας θρόμβων και να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία", τονίζει ο Μέρβιν Ντρούιαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα