Τα τεσσερα μετεκλογικα σεναρια για το χα

11:58 5/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Του Γιώργου Α. Σαββάκη
(από το : euro2day.gr)
Oι ελληνικές εκλογές είναι σημαντικές, τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, και συμπίπτουν με τις επαναληπτικές γαλλικές προεδρικές εκλογές, που επίσης θα αποτελέσουν ορόσημο στην αλλαγή ρότας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Το...
Χρηματιστήριο της Αθήνας
βρίσκεται προσηλωμένο στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και βασική μαρτυρία για την κατάσταση αναμονής που επικρατεί αποτελούν οι όγκοι των συναλλαγών, που σχεδόν έχουν... εξαφανιστεί και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ μία ώρα πριν από το κλείσιμο.
Η πολιτική αβεβαιότητα σκιάζει όλες τις άλλες πτυχές τις αγοράς αφού τα αποτελέσματα των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους και η τελευταία μικρή αναβάθμιση από την S&P πέρασαν στα «ψιλά», χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις.
Οι traders και οι αναλυτές δεν αναφέρονται σε κανένα άλλο θέμα παρά μόνο στο τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκλογική αναμέτρηση. Η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην πορεία της αγοράς και της χώρας, ενώ για πρώτη φορά ίσως το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο αβέβαιο.

Στο ελληνικό παζλ, ο κεντρικός παράγοντας κινδύνου είναι το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, όπως το αποτυπώνουν τουλάχιστον οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ και οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διστακτικοί.
Τα τέσσερα μετεκλογικά σενάρια για το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι σαφή. Αντίστοιχες θα είναι και οι επιδράσεις τους στην πορεία της αγοράς, με μικρή πιθανότητα διαφορετικής πορείας.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο

Πολιτική παράλυση και ακυβερνησία

Το σενάριο αυτό πραγματοποιείται στην περίπτωση όπου κανένα κόμμα δεν αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση αυτόνομα ή σε συνεργασία με κάποιο ή κάποια άλλα κόμματα.

Αν τα δύο μεγάλα κόμματα, που πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στις εκλογές, δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τα μικρά κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα του Μνημονίου δεν εισέλθουν στην Βουλή και τα κόμματα «αντιρρησίες» ως προς το πρόγραμμα δεν αλλάξουν ρότα, τότε δεν είναι εφικτό να υπάρξει κυβέρνηση, οπότε προκηρύσσονται νέες εκλογές σε ένα μήνα.

Αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό για την αγορά και εύκολα θα μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά, χωρίς μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση παράγοντες της αγοράς τοποθετούν τον πήχη για τον Γ.Δ. πολύ χαμηλότερα από τις 600 μονάδες και γρήγορα, ενώ σημαντική αβεβαιότητα θα φέρει ο μήνας της εκλογικής απραξίας που θα υπάρξει και είναι πιθανό να τινάξει όλο τον σχεδιασμό της διετίας 2012-2014 στο αέρα!

Η αγορά, ωστόσο, δεν δίνει μεγάλη πιθανότητα σε αυτό το σενάριο.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2

Πολιτική παράλυση και ακυβερνησία

Σε αυτό το σενάριο, παρότι τα δύο μεγάλα κόμματα αποκτούν συνδυαστικά τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση, εντούτοις δεν καταφέρνουν να έρθουν σε συνεννόηση και συμφωνία, οπότε προκηρύσσονται νέες εκλογές σε ένα μήνα
Keywords
Τυχαία Θέματα