Τα υπουργεια δεν ειναι προεκλογικα μπαλκονια

Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Να περιγράψει με σαφή τρόπο στους υπουργούς του τις αυτονόητες «κόκκινες γραμμές» για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης, έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Το πρώτο βήμα το έκανε κατά την τελευταία συνεδρίαση του...
υπουργικού συμβουλίου, όπου έκοψε τη φόρα σε υπουργούς του τονίζοντας ότι «δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαλογική συζήτηση...».
Το δεύτερο βήμα έγινε διά της φράσης που επεσήμανε μιλώντας
σε στενό συνεργάτη του: «Αν χρειαστεί το μήνυμα θα γίνει πιο αυστηρό» φέρεται ότι είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής». Θα υπάρξει και νέο μήνυμα; Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Παπαδήμος ανησυχεί για τους ρυθμούς και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει την αίσθηση της ύπαρξης ...προεκλογικού κλίματος σε υπουργεία. Θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την άποψη ότι τα υπουργεία δεν είναι προεκλογικά μπαλκόνια- με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να μείνει για πολλές ...ώρες στο στάδιο των διαπιστώσεων κι ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν θα κρύψει τις προθέσεις του πίσω από το δάχτυλό του. Θα ζητήσει συλλογικότητα, θα προειδοποιήσει τους ...εν δυνάμει «παραβάτες» και θα θυμίσει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια ...κανονική κυβέρνηση!
Δηλαδή, πολύ απλά ο κ. Παπαδήμος, όπως ο εκάστοτε πρωθυπουργός, έχει δικαίωμα και υποχρέωση της προώθησης του κυβερνητικού έργου και μέσω αποπομπής υπουργού ή και ανασχηματισμού, αν χρειαστεί. Αναλυτική κουβέντα επ' αυτών έχει ήδη κάνει και θα το επαναλάβει με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση- και με την «υποσημείωση» ότι η διαρκής συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών δεν ωφελεί, αντιθέτως βλάπτει σε ετούτη την κρίσιμη περίοδο.
Ευχή
Πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι σε ένα από τα τετ α τετ Παπαδήμου - Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή να μην ανοίξουν, τραυματίζοντας τη λειτουργία της κυβέρνησης, οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποδειχθεί επιτυχής η πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου και να σταματήσει η «φλυαρία» περί άμεσων εκλογών- κάτι που βέβαια επαναλαμβάνει η ηγεσία και τα στελέχη της ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαδήμος επιδιώκει να εξασφαλίσει τους όρους και το σχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό «Χάρτη», δίνοντας υψηλή προτεραιότητα στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και της ανεμπόδιστης απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Για το πλάνο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ αμέσως μετά συζήτησε σχετικά με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Χαν.
Keywords
Τυχαία Θέματα