Θα τολμησει η βουλη;

09:35 11/5/2015 - Πηγή: Fimotro
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΓΝΩΣΜΕΝΟΥ ΚΥΡΟΥΣ» ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΡΤ!
Γράφει ο Κ.Π.
«Το πιο νόστιμο για την καινούργια ΕΡΤ:
Η ΥΕΝΕΔ είχε μόνιμο Συνταγματάρχη,
η ΕΡΤ έχει μόνιμο Ταγματάρχη!»...

Έκπληξη προκάλεσε, σε δημοσιογραφικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους και ανθρώπους των ΜΜΕ, τα πρόσωπα που αποφάσισε να διορίσει ο υπουργός επικρατείας
Νίκος Παππάς στη τιμόνι της ΕΡΤ.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος το προηγούμενο 3ήμερο των αργιών και η βιασύνη να βρεθούν πρόσωπα με «κύρος» δεν άφηναν περιθώρια επιλογής, και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή η επιλογή ήταν επιλογή απελπισίας. Αν και το όνομα του Ταγματάρχη ακουγόταν εδώ και αρκετό καιρό, λόγω των πολλών αντιδράσεων δεν είχε κατοχυρωθεί επίσημα.

Που να γνώριζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν καθιέρωνε τον όρο: «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους» για να τιμήσει πρόσωπα καταξιωμένα στην κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα μέσα από τη βουλή, θα συγκαταλέγονταν και μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ;

Ο όρος: «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους» που καθιέρωσε ο τότε πρωθυπουργός με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975, σκοπό είχε να τιμήσει για την προσφορά τους μέσα από τη βουλή(12 βουλευτές επικρατείας) διάφορες προσωπικότητες για την κοινωνική, εθελοντική και επιστημονική προσφορά τους και δράση. Αφορούσε, ακαδημαϊκούς, καθηγητές, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, εθελοντές, επιχειρηματίες και επιστήμονες, που αποδεδειγμένα είχαν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και άξιζαν αυτή την τιμή.

Ο όρος αυτός «εγνωσμένου κύρους» με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να ευτελίζεται από τους πολιτικούς που τον χρησιμοποιούσαν κατά κόρον προκειμένου να διορίσουν σε πολιτικές θέσεις πρόσωπα εμπιστοσύνης. Έτσι με το πρόσχημα του «εγνωσμένου κύρους», το πολιτικό κατεστημένο διόριζε σε θέσεις κλειδιά, διάφορα «κομματοσκυλα» και ανεπάγγελτα «ρεμάλια».

Με αφορμή λοιπόν το διορισμό των νέων μελών «εγνωσμένου κύρους» στη νέα ΕΡΤ και μετά από 45 χρόνια στο χώρο των ΜΜΕ και κυρίως στην τηλεόραση, εντός και εκτός Ελλάδας, και σε όλους τους τομείς. Ενημέρωση, πρόγραμμα κλπ, έκανα μία σύντομη έρευνα αυτών των «προσωπικοτήτων», χωρίς πιστέψτε με, καμία διάθεση απαξίωσης της προσωπικότητας τους, για να δω ποιοι είναι αυτοί που πληρώνει ο λαός με τον οβολών του. Εύχομαι ολόψυχα από καρδιάς, καλή επιτυχία.

Επειδή όμως η ραδιοτηλεόραση είναι ένας δημόσιος φορέας, που σκοπό έχει την ενημέρωση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση και παραγωγή πολιτισμού του Ελληνικού λαού και όχι «προπαγάνδα» και χειραγώγηση, θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν τα πρόσωπα που επελέγησαν έχουν τις γνώσεις και το κύρος που απαιτεί ένας τέτοιος οργανισμός παραγωγής και προαγωγής ιδεών και πολιτισμού.

Ο οριστικός διορισμός των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ θα επικυρωθεί από τη διάσκεψη των προέδρων της βουλής θεσμών και διαφάνειας. Δεν νομίζω όμως ότι θα βρεθεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με «μέζεα» κατά Ζουράρι για να απορρίψει την πρόταση του υπουργού επικρατείας(η Σπύρου Σαγιά). Είναι οι μόνοι βεβαίως, που μπορούν να μπλοκάρουν το διορισμό Ταγματάρχη και μελών ΔΣ. Εύχομαι και πιστεύω να έχουν το θάρρος οι βουλευτές και να κάνουν ερωτήσεις ουσίας στον Ταγματάρχη και να τον αποδομήσουν που εμφανίζεται ως ειδικός στα ΜΜΕ και θεράπων γιατρό της ...ΕΡΤ. Εκτός εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, ότι στόχος του Μαξίμου είναι η συρρίκνωση της ΕΡΤ-με το σχέδιο Μόσιαλου- και είναι ο μόνος που μπορεί να μετατρέψει τον φορέα σε ένα περιθωριακό κανάλι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγματάρχης ήταν επιλογή του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά, δικηγόρο της επιχειρηματικής Ελίτ και έμπιστο του Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτικός φίλος και συνεργάτης ο Σπύρος Σαγιάς, διακεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Σημίτη, και δικηγόρο της αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ, του Ελληνικού, του ΟΛΠ και δικηγόρο της COSCO. Σύμβουλος των υπουργών του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '90 μέχρι τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ανέλαβε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Ποιοι όμως έφεραν σε επαφή το Σπύρο Σαγιά με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιος του έδωσε τόση δύναμη; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία;

Θα το δεχτούν αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι στελέχη και βουλευτές είναι αντίθετοι με αυτή την επιλογή. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου και Μαξίμου διαμηνύουν, ότι θα σαμποτάρουν την τοποθέτηση Ταγματάρχη. Μιλούν ακόμη για πρόσωπα που βρίσκονται στο Μαξίμου όπως Μ και Σ, κ.ά. που είναι ντροπή για την αριστερά, ποιος όμως τους ακούει;
Τα νέα μέλη(εκτός Ταγματάρχη) δεν γνωρίζουν, ότι ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Ραδιομεγάρου, πέρα από τη λάμψη και δόξα που τους προσφέρει αυτός ο λαμπερός φορέας, δίπλα υπάρχει και το «ικρίωμα» με την καταπακτή που τους περιμένει. Κάνοντας μία σύντομη έρευνα, και ρωτώντας φίλους, και συναδέλφους, για να μάθω την προσωπικότητα του καθ΄ενός, καταγράφω με απόλυτη ειλικρίνεια τα στοιχεία που συγκέντρωσα.

Την τηλεοπτική τους εμπειρία και την κοινωνική καταξίωση ως «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους» που επωμίζονται το βάρος ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Κατ΄αρχάς, όλοι τους είναι αριστερών πεποιθήσεων πλην Ταγματάρχη που τώρα «μεταλλάσσεται» σε «Συριζαίο» από ΠΑΣΟΚ. Θα μου πείτε ο πρώτος είναι; Αυτό δεν είναι κακό, ούτε με ενοχλεί.

Έχουμε λοιπόν:

-Διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης δημοσιογράφος: Με άριστα το 10 περνάει τη βάση και πιάνει το 6. Έγινε γνωστός από τις φάρσες που έκανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ με τον Θανάση Λάλα. Στη συνέχεια πέρασε από τη Film Ned, Met ned νυν, Nova, ΑΝΤ1, ΕΡΑ και έντυπο τύπο. Επί ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου πέρασε από την ΕΡΤ ως διευθύνων σύμβουλος με πρόεδρο τον Κύπριο επιχειρηματία Στέλιο Στεφάνου(Λάμπη δεν τον φέρνεις πίσω, ωραίο δίδυμο είσαστε) χωρίς να αφήσει έργο. Αν μιλάμε για το πλεόνασμα των 60 εκ. ευρώ, αυτό ήταν έργο των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Το τελευταίο διάστημα συμμετέχει στις επιχειρήσεις της Έλλης Στάη, λέτε να την δούμε παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων; Έτσι και αλλιώς, στην ΕΡΤ άφησε την ανιψιά του, κα Τσιτσιμπίκου «Μένουμε Ελλάδα» άρα έχει «μαγιά». Επιπλέον θα βρει έναν καλό φίλο και συνεργάτη του στη γενική διεύθυνση Διοίκησης διαχείρισης, τον Βαγγέλη Λουριδά, στον οποίο μπορεί να δώσει την ίδια θέση!!! Τώρα είναι στέλεχος της ΔΤ-ΥΠΟΙΚ-ΝΕΡΙΤ. Ο Β. Λουριδάς, μαζί με τον Βασίλη Θωμόπουλο και Αρίστων Κοντιζά ήταν οι στυλοβάτες του μορφώματος και λειτουργία της ΔΤ και προστατευόμενοι, του Καψή. Ε! ρε που καταντήσαμε....

Όλη αυτή την «επιτυχημένη» πορεία του Ταγματάρχη εκτίμησαν οι «έγκλειστοι» στο Μαξίμου, για να φέρουν το καινούργιο στη νέα ΕΡΤ. ΑΛΕΞΗ ΠΡΟΣΕΧΕ. Με τέτοια «σπίρτα» δίπλα σου, κινδυνεύεις από φωτιά. Αλήθεια, δεν βρέθηκε κάποιος να τους πει που πάτε ρε «στραβάδια», δεν βλέπετε τα βράχια μπροστά σας; Μάλλον θα έχουν γερές ασφάλειες για «αποζημίωση» και θέλουν να βουλιάξουν το σκάφος!!!

-Πρόεδρος ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, τραγουδοποιός: Μεγάλη επιτυχία του, «είμαι δημόσιος φορέας». Θα είναι και ο πρώτος «πρόεδρο»ς δημόσιου φορέα με σκουλαρίκι!!! Εύχομαι να τον μιμηθούν και άλλοι. Έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές και είναι μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ πνευματικά δικαιώματα. Άσχετος με τα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα. Όσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για ένα πρόσωπο με περίεργες ιδέες και απόψεις, χωρίς κάτι συγκεκριμένο, γύρω από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Μάλιστα πολλοί τον χαρακτηρίζουν επαναστάτη και απρόβλεπτο!

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του πρότεινε την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, όμως απέρριψε την εν λόγω πρόταση, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Νικόλαο Σοφιανό.

-Μέλος ΔΣ ΕΡΤ, Νίκος Τρανός, εικαστικός-επίκουρος καθηγητής: Άσχετος με τα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα. Ουσιαστικά είναι γλύπτης και ασχολείται με εικαστικές εκθέσεις, όταν δεν διδάσκει στη σχολή καλών τεχνών. Ας ευχηθούμε ότι θα διακοσμήσει με διάφορα γλυπτά δικής του έμπνευσης το προαύλιο της ΕΡΤ, αφήνοντας κάτι δικό του φεύγοντας από το Ραδιομέγαρο.

-Μέλος ΔΣ ΕΡΤ, Έλλη Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ως σκηνοθέτις: Έζησε κάποια χρόνια στο Λονδίνο. Εκεί ασχολήθηκε με το θέατρο. Άσχετη με τα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα. Σήμερα είναι διευθύντρια στο «Βυρσοδεψείο» στο Βοτανικό. Ένα περιθωριακό «θεατράκι» από τα δεκάδες που υπάρχουν στην Αθήνα. Σκηνοθετεί και παίζει σε διάφορες κατά καιρούς παραστάσεις και διδάσκει συγχρόνως και διάφορους «φιλόδοξους» καλλιτέχνες που επιθυμούν να κατακτήσουν το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αν εκεί υπάρχουν και «ψώνια» δεν το γνωρίζουμε.

-Μέλος ΔΣ ΕΡΤ, Μιχάλης Γρηγορίου, συνθέτης: Άσχετος με τα τηλεοπτικά δρώμενα. Είναι απόφοιτος αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ. Ασχολήθηκε όμως με τη μουσική και γράφει συνθέσεις. Ας του ευχηθούμε να ξεπεράσουν οι μουσικές του τα Ελληνικά σύνορα.

Αυτά είναι φίλοι μου τα πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» που αναλαμβάνουν το τιμόνι της ΕΡΤ. Εμείς του ευχόμαστε και πάλι καλή επιτυχία. Εσείς βγάλτε τα συμπερασματά σας. Μιλώντας πάντως με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, με το Μαξίμου γι΄αυτές τις επιλογές. Αν συνεχιστούν τέτοια λάθη τόνισαν, ο Αλέξης σύντομα θα πέσει σε «περιδίνηση»!

Εμείς απευθυνθήκαμε σε δυο κορυφαίους ψυχιάτρους, να μας εξηγήσουν το σκεπτικό και την προσωπικότητα του ατόμου η ατόμων που προέβησαν σε μια τέτοια επιλογή. Τι προσδοκούν, από όλες αυτές τις «προσωπικότητες» που αναλαμβάνουν την αναγέννηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΕΡΤ και τι πιθανότητα επιτυχίας έχουν. Εάν μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, θα τις δημοσιοποιήσουμε!
Keywords
βουλη, εν λόγω, ΕΡΤ, υενεδ, μμε, προσφορες, δραση, νέα, ελλαδα, συριζα, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, ΟΣΕ, ολπ, ειλικρίνεια, σκαι, film, nova, ΑΝΤ1, ερα, παπανδρεου, αεπι, συγκεκριμένο, εκλογες, ΚΚΕ, θεατρο, αθηνα, εμπ, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, φωτια, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, κοινωνια, βουλευτες, αεπι, εμπ, θαρρος, λονδινο, μμε, μουσικη, ολπ, πνευματικα δικαιωματα, προγραμμα, ραδιοφωνο, σημερινη, σκαι, τηλεοραση, υενεδ, αναγεννηση, ανιψια, ασφαλειες, αφορμη, διαστημα, διευθυνση, δοξα, δωσει, δρωμενα, διδυμο, εγινε, ευρω, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκθεσεις, εκπαιδευση, ελλη, ενημερωση, εν λόγω, εποχη, επιτυχια, ερα, ερευνα, ιδεες, ιδια, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαμψη, λειτουργια, μαξιμου, ντροπη, ομαδα, ονομα, ορος, ουσιαστικα, παπακωνσταντινου, σαγια, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σπυρου, σχεδιο, σχολη καλων τεχνων, ταγματαρχης, τιμη, φαρσες, φευγοντας, κωνσταντινος, δικαιωματα, ελληνικα, ερωτησεις, φιλοι, film, γνωσεις, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, σπυρος, θεσεις, βεβαιως, ωραιο
Τυχαία Θέματα