Θεμα ημερων η απομακρυνση κικιλια...

16:33 23/4/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΔΗ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ...
Αφού έκλεισε η διαπραγμάτευση με την Τρόικα οι κυβερνητικοί εταίροι έβγαλαν τα ξίφη τους για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ κυρίως και δευτερευόντως η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί μεγαλύτερη συμμετοχή στην διακυβέρνηση ...
και αναδιανομή της κυβερνητικής εξουσίας μέσω
ανασχηματισμού κάτι βέβαια που αρνείται το Μέγαρο Μαξίμου που επικαλείται τις προνομίες του πρωθυπουργού και παρασκηνιακά λέει ότι δεν θέλει επ' ουδενί να δει να σχηματίζεται κυβερνητικό «παραμάγαζο» με πρώτης γραμμής πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης.

Το ζήτημα όμως διαχέεται και στις πιο χαμηλές βαθμίδες της διακυβέρνησης όπως έδειξε η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλία Κικίλια. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε προσωρινά λόγω του βέτο που έβαλε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει -διαχειριζόμενο χρήματα του ΕΣΠΑ- περί τις 35.000 θέσεις εργασίας και φυσικά έχει λόγο στο πού θα πάνε τα χρήματα και πώς θα γίνουν οι προσλήψεις.

Ο κ. Κικίλιας όμως είχε προταθεί και στηρίζεται από την ΔΗΜΑΡ. Το Μέγαρο Μαξίμου διά του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση θέλει να ελέγχει το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης των ανέργων που ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πεδίο «ρουσφετιών». Έτσι θέλησε να απομακρύνει τον κ. Κικίλια που κάνει το δικό του παιχνίδι ωστόσο έπεσε επάνω στο βέτο των δύο άλλων εταίρων οι οποίοι διεμήνυσαν στον κ. Αντώνη Σαμαρά διά του κ. Δημήτρη Σταμάτη ότι θα προκληθεί κυβερνητική κρίση.

Ετσι η απομάκρυνση του κ. Κικίλια «ανεστάλη» προσωρινά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο ότι η απομάκρυνση του σημερινού διοικητή του ΟΑΕΔ είναι θέμα ημερών και αναμένεται να κλείσει όταν τα τρία κόμματα συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Κικίλια.

Το επόμενο πεδίο ρουσφετιών που δημιουργεί προστιβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι ο δημόσιος τομέας, οι απολύσεις και οι προσλήψεις του θα γίνουν. Φυσικά και τα τρία κόμματα θέλουν να έχουν λόγο στο ποιοί θα προστατευθούν και θα διατηρήσουν τις οργανικές τους θέσεις και βεβαίως ποιοί στην συνέχεια θα προσληφθούν παρόλο που όλοι ομνήουν ότι θα τηρηθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Στο βάθος αυτών αρχίζουν και διαφαίνονται οι εκλογές μετά το Φθινόπωρο οπότε θα τεθεί και επισήμως το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να εξαπολύουν πυρά εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου για τις αιφνιδιαστικές του κινήσεις. Ο καθιέρωση θέσεων αναπληρωτών υπουργών χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη δεν έχει ξεχαστεί. Αντίθετα εκλαμβάνεται ως απόδειξη των κρυφών σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου που αυξάνει την μεταξύ τους δυσπιστία. Οι θέσεις αυτές δεν είναι ανάγκη να καλυφθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Εφόσον προβλέπονται στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης θα μπορεί όποτε κρίνει σκόπιμο ο πρωθυπουργός να τις καλύψει με πρόσωπα της αρεσκείας του. Μάλιστα έχει σημασία ότι οι αναπληρωτές υπουργοί αναφέρονται όχι στον προιστάμενό τους υπουργό αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό. Το συμπέρασμα που καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει δικό του υπουργό ή αναπληρωτή σε όλα τα υπουργεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσπιστίας η συμπολίτευση καλείται να ψηφίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν με την Τρόικα. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας λέει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα αλλά ήδη από το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί η ρύθμιση για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εχει πάντα σημασία ότι τα δύο κόμματα καταψήφισαν την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείο Ναυτιλίας. Γενικότερα οι δύο ελάσσονες εταίροι στέλνουν ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η αναγκαστική τους συναίνεση εξαντλείται στις απαιτήσεις της Τρόικας και ότι από εκεί και μετά δεν μπορεί να κυβερνά ο κ. Σαμαράς μόνος του. Πέραν αυτού με αφορμή τον ανασχηματισμό ζητούν να βελτιωθεί η κυβερνητική λειτουργία που τώρα περιορίζεται στον πρωθυπουργό και στους συμβούλους του. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει ο κ. Σαμαράς και αν θα δεχθεί την εκχώρηση μέρους της εξουσίας του...
Πηγή protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα