Τι... ειναι πρωτογενες πλεονασμα;

18:11 8/10/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Καθημερινά με ρωτάτε γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για την... επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τι τι είναι πρωτογενές πλεόνασμα; Μετά και την συνέντευξη του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο STAR χθες...
το θέμα μπήκε σήμερα "ψηλά" στην επικαιρότητα...
Έτσι για κάνουμε πιο κατανοητά τα στοιχεία της οικονομίας που καθορίζουν το οικονομικό μέλλον της χώρας μας παραθέτουμε τις
εξής επεξηγήσεις:

Το πρωτογενές πλεόνασμα αφορά τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τους τόκους.

Στο τέλος κάθε χρόνου το κράτος συντάσσει έναν προϋπολογισμό με τις προβλέψεις του για τα... πιθανά έσοδα και έξοδά του μέσα στην επόμενη χρονιά.
Κατά την εκτέλεση αυτού του προϋπολογισμού, το πλεόνασμα αφορά την διαφορά που θα προκύψει μεταξύ εσόδων και εξόδων.

Ας υποθέσουμε ότι τα εκτιμώμενα "έσοδα" του κρατικού προϋπολογισμού είναι 58 δις ευρώ και τα "έξοδα" 55 δις ευρώ. Έτσι, προκύπτει ένα πλεόνασμα 3 δις ευρώ και το κράτος δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό ή να εκποιήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο του για να καλύψει τυχόν έλλειμμα.

Αυτό το σενάριο είναι ουτοπικό καθώς προϋπολογισμός με πλεόνασμα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.

Ακόμα και οι πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο παράγουν... ελλείμματα!

Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως αφορά τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τους τόκους.

Ας υποθέσουμε π.χ. ότι τα έσοδα είναι.... 58 δις ευρώ και τα έξοδα... 70 δις, το αποτέλεσμα θα είναι ένα έλλειμμα.... 12 δις ευρώ.
Αν όμως αφαιρέσουμε από τα έξοδα τους καταβληθέντες τόκους των 14 δις ευρώ, τα έξοδα τα μειωθούν στα 56 δις και θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 2 δις ευρώ.

Σας ευχαριστώ...
Keywords
Τυχαία Θέματα