Τι θα αντιμετωπισει ο λ. παπαδημος στις βρυξελλες

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από την Ημερησία)
Τέσσερα βασικά ανοιχτά μέτωπα θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην ΕΕ, η οποία καλείται να πάρει άμεσα την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας τα κατάλληλα πειστήρια...
στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες για την τήρηση των δεσμεύσεων σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Πρόκειται για την καταβολή της 6ης δόσης, το νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής αρωγής, τον προϋπολογισμό του 2012 και τη συμμετοχή
των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά την απόλυτη προτεραιότητα της καταβολής των 8 δισ. ευρώ, τα οποία έχει άμεσα ανάγκη η χώρα μας, το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει άρδην μετά τον ορισμό του κ. Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπαδήμος χαίρει άκρας εκτίμησης από τους ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες, οι οποίοι τον αναμένουν στη βελγική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προηγούμενου δανείου και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, παρά τις θετικές εξελίξεις στην Αθήνα, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν δεν υποχωρούν στο αίτημά τους για έγγραφες δεσμεύσεις και επιμένουν στην ανάγκη να αποσταλεί επιστολή που θα φέρει πέντε υπογραφές: του πρωθυπουργού, των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε χθες ότι «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος.
Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup».
Ερωτηθείς αν οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας έγγραφες διαβεβαιώσεις ως προς την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή του νέου προγράμματος, ο Ολ. Μπαγί υπογράμμισε ότι «το αίτημα του Εurogroup παραμένει σε ισχύ και ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας θα πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής».
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το τελικό «πράσινο φως» για την καταβολή των 8 δισ. ευρώ θα δοθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, πριν από τις 29 Νοεμβρίου.
Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια και για τον προϋπολογισμό του 2012, καθώς οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, θα πρέπει να αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της τρόικας θα έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να αρχίσουν σε βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωσή της και με στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές έως τα τέλη του έτους. Πάντως, πηγές της Κομισιόν διεμήνυαν ότι στο πακέτο των 1
Keywords
Τυχαία Θέματα