Το κεντρο "εχασε" 18 ξενοδοχεια

Ρεπορτάζ : Στάθης Κουσούνης
(από την Καθημερινή)
Σε 18 ανέρχονται τα ξενοδοχεία που έχουν βάλει λουκέτο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επίκειται το κλείσιμο ακόμη μιας μονάδας. Τα σχετικά στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος...
κ. Γιώργος Τσακίρης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε -με τη συμμετοχή και του δημάρχου της Αθήνας
Γιώργου Καμίνη- στο λόμπι του ξενοδοχείου 4 αστέρων Jason Prime, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Ο κ. Τσακίρης απέδωσε το κλείσιμο των μονάδων στην απραξία των αρμόδιων φορέων της πολιτείας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πλήρους υποβάθμισης και γκετοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Με τις παραλείψεις ή την αδιαφορία τους, ανέφερε, αφήνουν ουσιαστικά το κέντρο της Αθήνας έρμαιο στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα. Η πτώση του τζίρου σε μεγάλες επώνυμες εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας έφθασε σε ποσοστό 28% στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζήτησε από τον δήμαρχο της Αθήνας να ηγηθεί της προσπάθειας κινητοποίησης της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργών που διαχειρίζονται το πρόβλημα.
Το Jason Prime βρίσκεται σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές, κάτω από την Ομόνοια, στο ύψος της εκκλησίας του Αγ. Κωνσταντίνου. Το 2007 λειτουργούσε με μέση πληρότητα 72%, ενώ το 2010 η πληρότητα είχε περιορισθεί στο 37%. Οι πελάτες του μιλούσαν φέτος το καλοκαίρι για ένα ξενοδοχείο καλό, το οποίο λειτουργεί σε μία φρικτή περιοχή. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας κ. Αγγελος Δούρος αποφάσισε να την κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου λόγω παντελούς έλλειψης της πελατείας. Ο κ. Δούρος διαθέτει άλλα τρία ξενοδοχεία στην Αττική.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του ΞΕΕ, με το κλείσιμο των 18 μονάδων έχει αποσυρθεί ποσοστό 22% των ξενοδοχειακών κλινών επί του συνόλου που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι παρά το κλείσιμο των μονάδων δεν έχουν βελτιωθεί οι πληρότητες στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του κέντρου. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας φέτος την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εμφανίζουν ποσοστιαία μείωση κατά 40,5%, ενώ η μέση τιμή ανά δωμάτιο κινείται πτωτικά κατά 7,5%. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε την ανικανότητα της κυβέρνησης να απορροφήσει δεσμευμένα κονδύλια ύψους 320 εκατ. από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για τη διαχείριση των μη νομίμων μεταναστών.
«Ελλειμμα ασφάλειας»
Ο δήμαρχος της Αθήνας τόνισε ότι μέσα στο κέντρο της πόλης «γκετοποιήθηκαν ολόκληρες περιοχές», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας». Επισήμανε ότι ο πληθυσμός της πρωτεύουσας μειώνεται και ότι ο δήμος θα έχει μικρότερο μερίδιο στα κονδύλια που μοιράζει το κράτος με πληθυσμιακά κριτήρια. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο δήμος πλήττεται οικονομικά από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την εγκατάλειψη διαμερισμάτων. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων για τον τουρισμό μεταξύ του δήμου
Keywords
Τυχαία Θέματα