Το νεο μυθιστορημα πολιτικης φαντασιας του δημοσιογραφου γ. αμανατιδη

22:23 15/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Έναν διάλογο που θα έπρεπε, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει, σχετικά με την Ελλάδα και τους Έλληνες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μας, τη θέση μας στον κόσμο και την αντίληψή μας για τον κόσμο, καταγράφει... με μυθιστορηματικό τρόπο ο δημοσιογράφος Γιάννης Αμανατίδης στο βιβλίο του με τίτλο «Δες στον καθρέφτη» και υπότιτλο «Έχεις 1.000 λόγους να το κάνεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λυκόφως».

Δύο φίλοι, την ώρα που πίνουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, ανταλλάσσουν απόψεις και επιχειρήματα χωρίς τους διαπληκτισμούς,
τους αφορισμούς και τις κραυγές που επισκιάζουν κάθε διάλογο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ειδικά στις τηλεοπτικές εκπομπές. Με νηφαλιότητα και χωρίς να διακόπτει ο ένας τον άλλον, οι δύο πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος συζητούν και συμφωνούν ότι «είμαι ένοχος γι΄ αυτά που συμβαίνουν γύρω μου», για τις πληγές της Ελλάδας.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τα εκφραστικά του μέσα για να φέρνει τον καθένα μας μπροστά στον καθρέφτη, για να κάνουμε ενδοσκόπηση και αυτοκριτική για όσα προηγήθηκαν της κρίσης και έφεραν το μνημόνιο και την εξάρτηση από τους δανειστές. Όπως αναφέρει, Είναι πολύ παλιά ιστορία τα ρουσφέτια και τα φακελάκια, ο κομματισμός, η εξυπηρέτηση των «ημετέρων», ο εσωτερικός διχασμός, η αυθαίτερη δόμηση, η καταστροφές στα πανεπιστήμια, η κυριαρχία των συντεχνιών και τόσες άλλες πληγές ων ουκ έστιν αριθμός.
Ο Γιάννης Αμανατίδης δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, ούτε δίνει παρηγοριά στον άρρωστο. Ανοίγει τις πληγές και διαγιγνώσκει τις ασθένειες, τις παθογένειές μας. Θέλει κι εμείς να τις δούμε και με παρησσία να αναγνωρίσουμε τα ατομικά και συλλογικά μας λάθη, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε τα φάρμακα με τα οποία θα τις αντιμετωπίσουμε. Ο ίδιος προτείνει ότι η λύση είναι καθαρό και σοβαρό κράτος, παιδεία, πολιτισμός.
Τα χαρακτηριστικά της συζήτησης, όπως δομείται από τον Γιάννη Αμανατίδη, παραπέμπουν ευθέως στους πλατωνικούς διαλόγους. Όπως στα αριστουργήματα του Πλάτωνα, έτσι και στο «Δες στον καφρέφτη», οι συνομιλητές αναζητούν την αλήθεια με εργαλείο τον ορθό λόγο, που σπανιότατα και από ελάχιστους χρησιμοποιείται στις μέρες μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα