Το ρωσικο φλερτ ωθηκε ανοδικα τη μετοχη της marfin

09:52 2/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Διατηρήθηκε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Marfin Popular Bank και χθeς κατά τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού ο όγκος συναλλαγών ανήλθε σε 12,5 εκατ. μετοχές και η τιμή της ενισχύθηκε κατά...
4,22%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε άνοδο έως και 23%. Το παραπάνω σχετίζεται με τις πληροφορίες που φέρουν τη Marfin
να εξαγοράζεται από ρωσικό τραπεζικό κολοσσό, ο οποίος ελέγχεται κατά 75% από τη ρωσική κυβέρνηση.
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η ρωσική κυβέρνηση δάνεισε το κυπριακό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις δανειακές του ανάγκες για το προσεχές έτος, ενώ το Δεκέμβριο η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα κρατικών συμφερόντων, VTB Bank OJSC, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για απόκτηση ποσοστού περίπου 33%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική τράπεζα έχει ήδη προσλάβει την PriceWaterhouseCoopers για τον προκαθορισμένο έλεγχο (due diligence) στη Marfin, τον οποίον έχει ολοκληρώσει. Από την άλλη πλευρά, η Marfin, στα αποτελέσματα της χρήσης του 2011, διέγραψε το 62% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, ενώ παράλληλα ανέλαβε προβλέψεις στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο ύψους 1,15 δισ. ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Marfin έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου προκειμένου να ζητήσει έγκριση από τους μετόχους για τη διενέργεια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1,3 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που η συμφωνία τελεσφορήσει, ο όμιλος VTB Bank θα συμμετάσχει στην εν λόγω αύξηση, με 1 δισ. ευρώ, αποκτώντας περίπου 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής τράπεζας.
Αναλυτές που ασχολούνται με τη γεωστρατηγική εκτιμούν ότι η Ρωσία ήρθε πιο κοντά στην Κύπρο, λόγω της «Αραβικής Aνοιξης». Με τις εξεγέρσεις στις Αραβικές χώρες, κρίνεται ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο να χάσει τη διείσδυση και την επιρροή της σε ένα βαθμό, γεγονός που την οδήγησε στην επανεξέταση των στρατηγικών συμμάχων της ανά τον κόσμο και στην αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στη ρωσική ατζέντα.
Keywords
Τυχαία Θέματα