Τωρα στοχος ειναι η αναπτυξη και η απασχοληση

Από το : politikoi.com"Δε μπορούμε να τρώμε άλλο τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας" τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στις πιέσεις της τρόικα για νέα μέτρα. Σε ότι αφορά στο όχι της ΔΗΜΑΡ στην πρωτοβουλία των 58 σημείωσε πως η... κεντροαριστερά θα προχωρήσει γιατί το θέλει η κοινωνία...
Οι δηλώσεις του
Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ευ. Βενιζέλος: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Αλβανία, καθώς και για τις επισκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ο κύριος Παπούλιας θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες τα Τίρανα, άρα η δική μου επίσκεψη προετοίμασε τη δική του. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναβαθμιστούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική σχέση καλής γειτονίας. Και αυτό αφορά όχι μόνο τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια σύνορά μας. Αφορά τη Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αφορά την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες μας, γιατί οι σχέσεις είναι στενές και οι δύο οικονομίες είναι αλληλοσυνδεδεμένες.

Αυτά που είπα, χθες, στα Τίρανα, στη συνέντευξη που έδωσα με τον ομόλογό μου, απηχούν τις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής, αυτές επιβεβαιώσαμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτές είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί και η δική του επίσκεψη σε λίγες ημέρες.

Και βέβαια ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, εξελίξεις που παρακολουθεί και αυτός από τη δική του πλευρά, αλλά και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν είχαμε, όμως, μόνον τα διεθνή θέματα. Έχουμε και πολύ σημαντικές θεσμικές εξελίξεις, δημοκρατικές εξελίξεις. Θα θυμάστε ότι εδώ και μήνες, όταν μόνο το ΠΑΣΟΚ και μόνος μου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έφερα το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, είχα πολλές φορές προσφύγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για την ανάγκη ενεργοποίησης του συνταγματικού τόξου. Και χαίρομαι πραγματικά γιατί - κάλιο αργά παρά ποτέ – ενεργοποιήθηκε η δικαιοσύνη και η αναγκαία πολιτική βούληση που έπρεπε να έχει διαμορφωθεί πολύ νωρίτερα, κινητοποιούνται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, γίνεται η δημοκρατία μας πιο ισχυρή, γιατί αμύνεται και αυτοπροστατεύεται. Αλλά βεβαίως, πρέπει να διαφυλάξουμε το συνταγματικό τόξο, γιατί όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, η βία είναι ένα άκρο. Και χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο κατά κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας.

Δημοσιογράφος: Δεχόμαστε πιέσεις, όμως, και από το θέμα της τρόικας.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, για μία ακόμη φορά παρακολουθούμε το ίδιο σενάριο: να ανακυκλώνεται μία διεθνής συζήτηση για την Ελλάδα, σαν να είναι η Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης ή της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα δημοσιονομικό θαύμα χάρις στις δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει το καλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα σε όλη την ευρωζώνη, 5% του ΑΕΠ.

Είναι ένα δημοσιονομικό θαύμα αυτό που έχει συντελεστεί. Δεν μπορούμε να τρώμε τις σάρκες της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Τώρα ο στόχος είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση. Γιατί δεν έχει κανένα νόημα να πετυχαίνεις στόχους του πλεονάσματος στον αριθμητή όταν χάνεις πόντους στον παρονομαστή. Δεν παράγεται το μαθηματικό και κυρίως το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα που πρέπει. Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι βλαπτική για την Ελλάδα, βλαπτική για την Ευρωζώνη.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος, παρότι διογκώνεται λόγω της συνεχόμενης ύφεσης για χρόνια, είναι 350 δις περίπου. Οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, όλες μαζί έχουν 7 τρισεκατομμύρια χρέος, μόνον οι 3 μεγαλύτερες. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή ως πρόβλημα χρέους σε απόλυτα μεγέθη. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μία προσέγγιση η οποία να είναι άψογη τεχνικά, αλλά υπεύθυνη και διορατική πολιτικά. Και πρέπει τα μηνύματα που στέλνουμε ως Ευρώπη, ως Ευρωζώνη, σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και σε σχέση με τη θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία να είναι καθαρά. Αυτό που γίνεται είναι ανεπίτρεπτο.

Και ελπίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, διότι εδώ πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να θέτουμε τα θέματα με τεχνική επάρκεια, με αξιοπιστία, αλλά και στον πολιτικό τους πυρήνα. Και επειδή εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, σχέδιο β΄ δεν υπάρχει, και το σχέδιο α΄ ήταν και είναι πάρα πολύ σκληρό, πρέπει να διαπραγματευόμαστε με σθένος και με στρατηγική προοπτική επί του σχεδίου α΄, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας, με ασφάλεια, οριστικά έξω από την κρίση.

Για την Kεντροαριστερά

Eρώτηση: Κύριε πρόεδρε, για το θέμα της Κεντροαριστεράς υπήρξε μία άρνηση από τον κ. Κουβέλη και μάλιστα με κριτική προς το ΠΑΣΟΚ..

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοικτό, είναι πάντα ευρύχωρο, είναι έτοιμο να συνεργαστεί σεβόμενο τους πάντες, θέλει όμως και το ίδιο να το σέβονται και να καταλαβαίνουν τον αγώνα του και την αγωνία του για τη χώρα και για την ευρύτερη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Έχουμε πει όλοι είναι χρήσιμοι, κανείς δεν μπορεί να θέσει τους όρους του. Όλους τους χρειαζόμαστε, δεν εξαρτώμεθα από κανένα. Και εν πάση περιπτώσει ο καθένας κρίνεται με βάση το αν προτάσσει κριτήρια προσωπικά ή μικροκομματικά ή κριτήρια εθνικά, παραταξιακά, κοινωνικά.

Ερώτηση: Αυτή η πρόταση xωρίς τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να προχωρήσει;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Mπορεί να προχωρήσει με βάση τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Οι πολίτες είναι αυτοί που λένε πως νοιώθουν και που τοποθετούν τον εαυτό τους. Υπάρχει μία μεγάλη παράταση ανάμεσα στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά. Αυτή πρέπει να εκφραστεί. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς, έχουμε ένα κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς της ευθύνης, γιατί είναι ένα κόμμα συντεχνιακό, του παλιού δημόσιου τομέα, λαϊκιστικό, δημαγωγικό, που έχει μείνει στην εποχή προ της κρίσης και δεν αντιλαμβάνεται ότι τώρα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε νέα προβλήματα. Με νέους όρους. Για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς, για την ανάπτυξη, για την απασχόληση
Keywords
Τυχαία Θέματα