Τρει αξονες για μικροτερο κρατος κατα 30%

09:57 14/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που αφορά τις αλλαγές στο κράτος οι οποίες θα οδηγήσουν, αρχικά, στη μείωση κατά 30% των υπηρεσιακών δομών, αποφασίστηκαν χτες στην κυβερνητική...
σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας,
και ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης. Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε ότι θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας να αλλάξει η δημόσια διοίκηση.
«Αναλαμβάνω προσωπικά την παρακολούθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση πόρων», είπε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με το Εθνος το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης θα κινηθεί σε τρεις άξονες Ο πρώτος άξονας θα αφορά την αξιολόγηση των υπηρεσιακών δομών, η οποία ξεκινάει άμεσα. Στόχος είναι η μείωση των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30% τουλάχιστον, η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση του λειτουργικού κόστους των υπουργείων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 15-17 Ιουλίου θα έχουν συγκροτηθεί όλες οι επιτροπές αξιολόγησης των υπουργείων, ενώ στα τέλη του μήνα θα γίνει ημερίδα ενημέρωσης των αξιολογητών. Στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα αποτελέσει «πιλότο» και για τα υπόλοιπα υπουργεία. Στα νέα οργανογράμματα αναμένεται να ενοποιηθούν οι υποστηρικτικές δομές ανά υπουργείο ανάλογα με τις οργανωτικές ιδιαιτερότητες που θα καταγραφούν.
Στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι όσοι υπάλληλοι πλεονάζουν δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό.
Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος για τη μεταρρύθμιση του κράτους περιλαμβάνει την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει σύντομα ένα πακέτο 60 φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν και άλλοι 250 φορείς.
Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν η λίστα που είχε διαμορφώσει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, αλλά και άλλες μελέτες.
Ο τρίτος και τελευταίος άξονας του κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνει τη μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων και την απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.
Keywords
Τυχαία Θέματα