Τριζει η καρεκλα της λαγκαρντ

15:34 24/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η ακρόαση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ειδικό δικαστήριο του Παρισιού, για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο Ταπί. Η Λαγκάρντ πέρασε σχεδόν 12 ώρες χθες, ενώπιον...
των δικαστών για να εξηγήσει τον ρόλο της στην διαιτησία που έγινε υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2007, σε σχέση με την πώληση της Adidas την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Μετά
το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ενδέχεται να διαταχθεί επίσημη έρευνα εναντίον της. Το τι θα επακολουθήσει, είναι ένα ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση, αφού χθες η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης «άδειασε» την Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως στην περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες θα πρέπει να παραιτηθεί, ενώ αντιθέτως το ΔΝΤ την στήριξε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην ικανότητά της να ασκήσει τα καθήκοντά της.
Το σκάνδαλο
Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να καρπωθεί 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008, σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.
Η απαγγελία κατηγοριών για συνέργεια και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων θα έπληττε την διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν ο τελευταίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά τις κατηγορίες για βιασμό της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό, στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα