Βαν ρομπαι: μεγαλος πρωθυπουργος ο μοντι


Αποθέωσαν τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι ετοιμάζονται για να τους απονεμηθεί σήμερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με αφορμή την επικείμενη παραίτησή του, αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του. «Ο Μάριο Μόντι... υπήρξε ένας μεγάλος πρωθυπουργός της Ιταλίας και όποιος κι αν αναλάβει μετά απ' αυτόν θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Δεν επεμβαίνω
στην ιταλική πολιτική, μπορώ μόνο να πω πως ο Μάριο Μόντι έκανε σπουδαία δουλειά ως πρωθυπουργός. Αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην Ιταλία και η Ιταλία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην ευρωζώνη, έτσι βοήθησε εξαιρετικά να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη», δήλωσε προς δημοσιογράφους.
«Ο Μάριο Μόντι ήταν ένας σπουδαίος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ελπίζω πως οι πολιτικές που εφάρμοσε θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τα υγιή δημοσιονομικά και μια ανταγωνιστική οικονομία. Είναι οι μόνοι τρόποι για να καταπολεμηθεί η ύφεση και η ανεργία. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή απ' αυτό που κάνει ο κ. Μόντι» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την αποχώρηση του Μόντι.
«Είναι πολύ κρίμα που ο Μόντι δεν μπορεί να πάει μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Σουλτς διευκρινίζοντας πως είναι «αρκετά ανήσυχος» όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία. «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν τρελαίνομαι να στηρίξω τον κ. Μπερλουσκόνι», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι δηλώσεις του γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού το 2003, ο Μπερλουσκόνι, τότε πρωθυπουργός, είχε πει ότι ο Σουλτς θα ήταν «τέλειος ως κάπο», όπως ονομάζονταν οι κρατούμενοι που ήταν υπεύθυνοι για τους άλλους φυλακισμένους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης!
Keywords
Τυχαία Θέματα