Βαρια ηττα για μερκελ στη βορεια ρηναρια - βεστφαλια

23:13 13/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Βαριά ήττα υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο... της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες
μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.

Η ήττα των Συντηρητικών αποτελεί προειδοποίηση για τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 4,5 μονάδες σε σχέση με το 2010.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

«Τι ωραία βραδιά», αναφώνησε η Κραφτ. «Είναι μια συντριπτική ήττα για την Αγκελα Μέρκελ και το CDU», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του SPD Αντρέας Νάλες. Ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές αυτές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Εν τω μεταξύ, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο επικεφαλής του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ. Πάντως ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.
Keywords
Αναζητήσεις
ρηναρια πια ειναι;
Τυχαία Θέματα