Βελτιωνεται η κατασταση στον εβρο

15:03 9/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται από το πρωί η κατάσταση με τις στάθμες των υδάτων των ποταμών Έβρου, Αρδα και Ερυθροποταμου που παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, μειώνοντας σταδιακά τις... πιθανότητες πρόκλησης πλημμυρών.

Το τελευταίο 48ωρο και λόγω των μεγάλων όγκων νερού που αποδεσμεύτηκαν από το βουλγαρικό φράγμα του Ιβαϊλογκραντ προς την ελληνική κοίτη, προκλήθηκαν μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές Αμορίου και Πραγγίου.
Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του, θα συζητηθεί το μεσημέρι σε σύσκεψη που θα γίνει στο Ιβαϊλογκραντ μεταξύ του
περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας - Θράκης και των βουλγαρικών αρχών.
Την ίδια ώρα με από κοινού επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών Μακη Βορίδη, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι του Εβρου, ζητούν από το Υπουργείο, να αναλάβει τις ευθύνες του, ενεργοποιώντας εκείνους τους μηχανισμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες σε θεσμικό επίπεδο ώστε να λειτουργήσει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ποταμού Έβρου και ταυτόχρονα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε διακρατικό επίπεδο, ώστε το θέμα των επαναλαμβανόμενων καταστροφών να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ η ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών αποτελούσε, μέχρι πρόσφατα, αρμοδιότητα της κρατικής Περιφέρειας, με τον «Καλλικράτη» οι υπηρεσίες έπαψαν να λειτουργούν και το προσωπικό τους εντάχθηκε, στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θρακης.
Συγχρόνως, συστάθηκε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με οκταετή διάρκεια λειτουργίας και έδρα το Σουφλί, η οποία όμως δεν έχει ακόμα στελεχωθεί και δεν λειτουργεί. Αντιθέτως και μέχρι η ΕΥΔΕ να λειτουργήσει, τις αρμοδιότητές της ασκεί το τμήμα κατασκευών της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών που βρίσκεται στην Αθήνα.
«Μέχρι σήμερα το αρμόδιο τμήμα της Δ7 όχι μόνο δεν εμφανίσθηκε στη περιοχή προκειμένου να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, αλλά ολιγώρησε και στο να συναινέσει στην εκτέλεση αμέσων και επειγουσών εργασιών που θα χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι του Έβρου, ζητώντας της άμεση παρέμβαση του υπουργού και την παρουσία της κυβέρνησης, για την διευθέτηση του χρόνιου και προβλήματος των πλημμυρών, που έχει διεθνείς διαστάσεις.
Τη επιστολή συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς.
Σημειώνεται πως συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων, επιθεωρούν τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, για το ενδεχόμενο που παρατηρηθούν διαβρώσεις, ενώ παράλληλα
Keywords
Τυχαία Θέματα