Βενιζελος: "μεχρι τα τελη ιανουαριου η ολοκληρωση του psi"

Οι «κρίσιμες και δύσκολες» διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που...
παραχώρησε μετά τις συναντήσεις που είχε με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα, αλλά και την τρόικα.
Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολος επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς και στις δυσκολίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, το τελευταίο τρίμηνο του οποίου συνέπεσε με μεγαλή πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.

Το γεγονός δε ότι στις «δυσκολίες» ο υπουργός αναφέρθηκε ερωτηθείς αν θα χρειασθούν νέα μέτρα ενισχύει τους φόβους ότι μάλλον τα ήδη ληφθέντα μέτρα δεν αρκούν.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χρειάζονταν νέα μέτρα μόνο υπό την προϋπόθεση της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των ήδη ληφθέντων μέτρων, πράγμα όμως που όπως φαίνεται δεν επιτεύχθηκε.

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τις τράπεζες για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συζητήσεις.

«Οι συζητήσεις είναι κρίσιμες και δύσκολες», δήλωσε ο υπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία περίσπαση».

Συνάντηση με Νταλάρα
Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τέθηκε στη σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

«Aγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει το ύψος των επιτοκίων που θα έχουν τα νέα ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει 4%-4,5%, ενώ οι τραπεζίτες ζητούν έως και 8%. Αν υπάρξει πρόοδος, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία κοντά στο 6%.

Πάντως, τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει μία πρώτη συμφωνία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί το PSI μέσα στον Ιανουάριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, στο τραπέζι μπορεί να πέσει και το θέμα της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών. Σε τέτοια περίπτωση, η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» ακόμα και στο 80%.

Επί τάπητος είναι και η ενεργοποίηση των «ρητρών συλλογικής δράσης» (collective action clauses), σύμφωνα με τις οποίες εάν ένα ποσοστό της τάξεως του 65%-75% (αναλόγως τι επιλεχθεί) των ομολογιούχων συμφωνήσει με την αναδιάρθρωση, τότε είν
Keywords
Τυχαία Θέματα