"βουτια" 15ετιας στις επενδευσεις σε σπιτια

Στο 3,5% του ΑΕΠ έχουν μειωθεί οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας, όταν το 2006 οι επενδύσεις είχαν φτάσει το 11,8% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους...
έξι μήνες οι επενδύσεις στον οικιστικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 21% ως αποτέλεσμα του «παγώματος» των αγοραπωλησιών ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων έχουν γυρίσει έξι χρόνια πίσω,
στα επίπεδα του 2005 καθώς το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 14% από το ανώτατο επίπεδό τους. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του τμήματος αναλύσεων της Eurobank, η οποία επικεντρώνεται στην αγορά ακινήτων και χρησιμοποιεί στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κτηματαγορά και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος δοκιμάζονται σκληρότερα από την ελληνική οικονομία.
Τα ενοίκια έχουν σταθεροποιηθεί εκτός από τα μισθώματα στα εμπορικά ακίνητα που έχουν μειωθεί σημαντικά. Αναφορικά με τις τιμές, στην Αθήνα έχουν μειωθεί κατά 14,1%, στη Θεσσαλονίκη κατά 21,5% και σε άλλες πόλεις κατά 13,5%. Μεγαλύτερη μείωση, -15,8%, καταγράφεται στις τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (άνω των 5 ετών) και 10,4% στα νεόδμητα, έως 5 ετών. Αναφορικά με τα ενοίκια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνέχισαν να αυξάνονται κατά 1% στο δεκάμηνο, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα που επικρατεί στα εμπορικά ακίνητα όπου καταγράφεται πτώση από 25% έως και 50%.
Keywords
Τυχαία Θέματα