ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΝΕΩΝ ΤΑΡΑΧΩΝ

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει με περιορισμό των δικαιωμάτων, υπό το φόβο της επανάληψης των εκτεταμένων επεισοδίων του περασμένου καλοκαιριού, oπως γράφει την Πέμπτη το Reuters. Εξετάζεται η δυνατότητα...
της αστυνομίας να επεμβαίνει προκειμένου να ελέγξει πολίτες που έχουν καλυμένο το πρόσωπό τους με οποιοδήποτε τρόπο από την κοινή θέα, αλλά και να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους χώρους ή χρονικά σημεία.

Παράλληλα, αλλάζει προς το σκληρότερο και η νομοθεσία για διαρρήξεις και κλοπές,
όταν αυτές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ταραχών.

Οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζουν αν και πώς θα μπορεί η αστυνομία να διατάζει την αφαίρεση κουκούλας, σκούφου ή άλλου καλύμματος κεφαλής, χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση και με μόνη αιτία την "βάσιμη υποψία εγκληματικής δραστηριότητας".

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις της Τάξης έχουν στο πεδίο δράσης τους όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατέψουν τους δρόμους μας και να διατηρήσουν την δημόσια τάξη. Ταυτόχρονα ωστόσο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι νέες δικαιοδοσίες δεν θα απειλούν τις παραδοσιακές βρετανικές ελευθερίες - αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκουμε το δημόσιο διάλογο" για το θέμα, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εγκλήματος και Ασφάλειας Τζέιμς Μπροκενσάιρ.

Ο αμερικανός ειδικός σε θέματα αστυνόμευσης Μπιλ Μπράτον, που "μετεγγράφηκε" το καλοκαίρι για να δώσει την τεχνογνωσία του στην αντιμετώπιση της κρίσης, έδωσε τη δική του εικόνα για την κατάσταση που θεωρεί ότι αντιμετωπίζει η Βρετανία.

Το φαινόμενο των συμμοριών ακόμη είναι σε φάση "κυοφορίας" στην χώρα, είπε ο πρώην επικεφαλής της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες. "Είναι ευκολότερο να το αντιμετωπίσεις πριν αυτές ωριμάσουν, έτσι η σπουδαιότητα της προσπάθειας που καταβάλεται σε αυτή τη συγκυρία δεν πρέπει να υποτιμηθεί".

Ο ίδιος μάλιστα απέρριψε τόσο τις αιτιάσεις για το κόστος της αστυνόμευσης σε περίοδο κρίσης, όσο και τη σύνδεση των κονδυλίων με την αποτελεσματικότητά της. "Είναι καλύτερο να οργανώσουμε σωστά τις δυνάμεις ενισχύοντας και τη συλλογή πληροφοριών, ώστε να εντοπίζουμε τις τάσεις και να αντιδρούμε ταχέως, ακόμη και με τις πιο περιορισμένες δυνάμεις στο πεδίο", σχολίασε στο Reuters χτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα