Βρωμα και δυσωδια...

21:38 19/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
Ζήσαμε πάλι σκηνές απείρου κάλλους μέσα στην διήμερη απεργία των ΜΜΕ. Αυτή τη φορά η αποφορά και η σαπίλα ενός κοινωνικοπολιτικού συστήματος μας ήρθε από τη Βόρεια Ελλάδα. ΄Ανθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας ένας δημοσιογράφος...
πρώην διευθυντικό στέλεχος της κρατικής μάλιστα τηλεόρασης, στελέχη τραπεζών,
στενοί φίλοι και συνεργάτες προβεβλημένων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματίες με ύποπτες διασυνδέσεις με το σκάνδαλο Βατοπεδίου, ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, ένας εφοριακός, αστυνομικοί, δικηγόροι, απαρτίζουν την πλειάδα ευυπόληπτων πωλητών που συνελήφθησαν στην Θεσσαλονίκη, μετά από καλά οργανωμένο σχέδιο παγίδευσης τους από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Τα στοιχεία μιλούν επίσης για καταθέσεις 40 εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες που αποτελούν προϊόντα τοκογλυφίας και εκβιασμών.
Όλα δείχνουν ότι '' τα μπουμπούκια '' αυτά που συνελήφθησαν και που μάλλον η τύχη τους μετά τον ανακριτή και τον εισαγγελέα είναι προδιαγεγραμμένη, ας μην παίρνουμε βέβαια και όρκο γι' αυτό, είχαν στήσει με μεγάλη μαεστρία το όλο κύκλωμα, ψαρεύοντας υποψήφια θύματα ακόμα και στα Σκόπια. Τι να πει κανείς τώρα για την κοινωνική διάσταση των γεγονότων αυτών. Και όταν βεβαίως μιλάω για κοινωνική διάσταση, αναφέρομαι βέβαια στην κοινωνική θέση που είχαν όλοι αυτοί οι κύριοι μέσα στη Θεσσαλονικιώτικη κοινωνία. Μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς τα στεγανά της Αθηναϊκής κοινωνίας, αφού η Θεσσαλονίκη δέχεται και ποικίλες πολιτισμικές προκλήσεις, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι της είναι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και γλεντζέδες. Μέσα σε αυτή την κοινωνία ανδρώθηκε το κύκλωμα αυτό- σίγουρα δεν είναι το μοναδικό στην Ελλάδα- για το οποίο θα μάθουμε πολύ περισσότερα τόσο για τη δράση, όσο και για τις μεθόδους του μέσα στις επόμενες μέρες, η διαίσθηση μου, μου λέει δε, ότι αυτά που θα μάθουμε σχετικά με τις πολιτικοοικονομικές διασυνδέσεις των συλληφθέντων, θα μας εκπλήξουν και πάλι και σίγουρα όχι ευχάριστα.
Το δυστύχημα για εμάς, αλλά και γενικότερα για τον τόπο μας είναι, ότι θα αποδειχθεί σύντομα, πως το παραπάνω περιστατικό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα απλό γεγονός, μια ακόμα υπόθεση του δικαστικού ρεπορτάζ, αλλά αντίθετα η σύσταση και η λειτουργία του συγκεκριμένου κυκλώματος, δεν είναι τίποτε άλλο, από το επιτυχημένο αποτέλεσμα μιας καλογυαλισμένης μηχανής η οποία λειτουργούσε με σαφείς κανόνες, διακριτούς ρόλους, ανθρώπους- κλειδιά σε χώρους και θέσεις-κλειδιά, ώστε όλα να κυλούν και να οργανώνονται με την μεγαλύτερη ασφάλεια και ταυτόχρονα με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Και όλα αυτά, είναι ήδη ξεκάθαρα και με μόνο αυτά που έως τώρα γνωρίζουμε. Αρκεί να σκεφτούμε τα επαγγέλματα και τους χώρους εκείνους μέσα στους οποίους είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν τα μέλη του κυκλώματος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τις προσβάσεις που είχαν τα προβεβλημένα αυτά άτομα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, σε όσους θα μπορούσαν να τους καλύπτουν κατά καιρούς, ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις τόσο '' αποδοτ
Keywords
Τυχαία Θέματα