Ξαφνικη εμπλοκη στην κυβερνηση

09:43 1/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Μπροστά στο κρισιμότερο τεστ για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει «ξαφνικές εμπλοκές» και να χαράξει ασφαλή «γραμμή πλεύσης» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραμονή της στην Ευρωζώνη, επιλέγοντας τη...
βέλτιστη λύση για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ., βρίσκεται η... τριεθνής, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς
και οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση και το σχέδιό της, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα «καυτά διλήμματα» και με τον χθεσινό πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων, αλλά και με την ανάγκη για οριστικές αποφάσεις σχετικά με το νέο πακέτο, όσο παραμένει εν Αθήναις το κορυφαίο κλιμάκιο της τρόικας.
Είναι προφανές ότι η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «ενημέρωσε» με ευθύ τρόπο (για μετωπική σύγκρουση μιλούν οι περισσότεροι) την τρόικα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβολή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία, προκάλεσε αίφνης εμπλοκή στην κυβέρνηση.

«Πού το πάει ο Βενιζέλος;» ήταν η ερώτηση που επαναλάμβαναν κυβερνητικά χείλη τις απογευματινές ώρες και πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εκδώσει μια ολιγόλογη αλλά περιεκτική δήλωση ως απάντηση στο ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, ενώ λίγη ώρα πριν η τελευταία παράγραφος του non paper από την Ιπποκράτους ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς συναντήθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία

«Είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό.
Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση», ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση της ηγεσίας στην πραγματικότητα, που δεν παρέλειψε βεβαίως νωρίτερα να σημειώσει ότι η πίεση για τα νέα μέτρα δεν θα σταματήσει πουθενά αν τώρα... ενδώσει η κυβέρνηση, χωρίς δηλαδή διαπραγμάτευση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
Οι καλά γνωρίζοντες την «ακτινογραφία» των κινήσεων της νέας κυβέρνησης και των τριών κομμάτων λένε ότι η πρώτη κρίση μπορεί να καθαρίσει το θολό τοπίο ή μπορεί να οδηγήσει σε μια ανυπόφορη και καταστροφική καταιγίδα για τη χώρα, αν δεν αναζητήσουν και βρουν το ίδιο δευτερόλεπτο τη «χρυσή τομή».
Υποψίες
Για την... καταιγίδα είχαν υποψίες από το βράδυ της Δευτέρας
Keywords
Τυχαία Θέματα