Υπερ της αναπτυξης ο σουλτς

20:04 22/5/2012 - Πηγή: Fimotro
«Πρέπει να επενδύσουμε αμέσως στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σε χώρες, όπως η Ελλάδα και να μη συζητούμε μόνο για περικοπές», δήλωσε χθες βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΗ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ η συμβουλή του που δίνει προς...
του Ευρωπαίους είναι: «Μη δώσετε την εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι γνωρίζουμε τα πάντα καλύτερα απ' ό,τι αυτοί».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλές δυσκολίες υιοθέτησε ένα
πακέτο διάσωσης με 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 40 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από τη δική μου χώρα, τη Γερμανία. Και αυτό το πακέτο, συνδέθηκε με το πακέτο διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση το υπέγραψε.

«Επομένως, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν υπεύθυνα ότι εάν αμφισβητήσουν την υπογραφή, τότε η άλλη πλευρά θα αμφισβητήσει την πληρωμή. Είναι λοιπόν ένα πολύ λεπτό θέμα. Τι σημαίνει η επαναδιαπραγμάτευση; Εγώ έχω να κάνω μια άλλη πρόταση: Δεν θα αγγίξουμε το πακέτο. Πρέπει όμως να μιλήσουμε για το γεγονός, σε μια προσεχή σύνοδο κορυφής, τα μη δαπανηθέντα χρήματα του ταμείου συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορούν να κινητοποιηθούν για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πολύ βραχυπρόθεσμα. Αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος» είπε ο κ. Σουλτς.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Κυρικάκο Πιερίδη, εξέφρασε την άποψη ότι βλέποντας την αξία του ευρώ σε σχέση με άλλα νομίσματα «το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα», ενώ εκτίμησε ότι «δεν έχουμε κρίση σε σχέση με άλλα νομίσματα, αλλά κρίση του πολιτικού συστήματος στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζει το νόμισμά μας και ως εκ τούτου είναι δύσκολο ν'απαντήσω κατά πόσον έχουμε σταθεροποιηθεί».

Για την επικείμενη προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ ο κ. Σουλτς, εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας «να μπορούμε να συζητήσουμε για την ένωση των χωρών της Μεσογείου. Σε ένα άλλο μέρος της Αφρικής, στον Αραβικό Κόσμο εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων εισέρχονται σε μια νέα φάση της ιστορίας τους και χρειάζονται οικονομική γεωργική και επιστημονική ανάπτυξη. Χρειάζονται σύστημα υγείας. Χρειάζονται βιώσιμη γεωργία ώστε οι άνθρωποι να έχουν τροφή».

Και ποιος μπορεί να προσφέρει την τεχνολογία, τις γνώσεις και τις επενδύσεις; διερωτήθηκε ο κ. Σουλτς, για να απαντήσει: «το βόρειο τμήμα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η Μεσόγειος θα μπορούσε να γίνει μία πραγματική περιοχή ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του βορείου τμήματος της Αφρικής και της Ευρώπης και στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιλοτικά προγράμματα. Προσπάθησα να πείσω τον Δημήτρη Χριστόφια να συνεργαστεί μαζί μου και αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μελετά μία συνέλευση της μεσογειακής ένωσης για να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει μία επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα