''υπερφορολογηση για μικρομεσαιους - φοροασυλια για ζαμπλουτουσ''...

Για «τεράστια ανισότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών» κάνει λόγο η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα για το θέμα...
της υπερφορολόγησης.
Όπως επισημαίνουν συγκεκριμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο θέμα της φορολογικών εσόδων στη χώρα μας ενδεχομένως τα στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός να είναι σωστά, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το φορολογικό βάρος «σηκώνουν ‘τα συνήθη υποζύγια’, δηλαδή τα κατώτερα και μεσαία στρώματα».
Ιδίως
σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η φορολόγηση τους έχει οκταπλασιαστεί (από 0,5 δισ. το 2010 σε 3,94 δισ. το 2014), ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 η αύξηση την επόμενη χρονιά θα είναι 41,4% σε σχέση με το 2013. Επικαλούμενος μάλιστα σχετικές διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι «η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ και χωρίς σημαντική κλιμάκωση των συντελεστών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα».
Την ίδια ώρα, συνεχίζει η Κουμουνδούρου, «αν κοιτάξει κανείς τις κινήσεις της Κυβέρνησης για την φοροδιαφυγή πολύ μεγάλης κλίμακας, θα διαπιστώσει όχι μόνο παραλείψεις, αλλά και κινήσεις που αποδιαρθρώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και φανερώνουν έλλειψη πολιτικής βούλησης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για «τεράστια αποτυχία» του ΥΠΟΙΚ στην άντληση εσόδων από τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και πλούτο, κάτι, που όπως αναφέρει, έχει ομολογηθεί και από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, «παρέθεσε οικτρά αποτελέσματα για κάθε μία από τις έξι λίστες φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας Λαγκάρντ, 54.000 εμβασμάτων στο εξωτερικό, σκαφών πολυτελείας στην Ολλανδία κτλ».
«Κασσάνδρα» και ο ΟΟΣΑ;
Με αφορμή παράλληλα τον χαρακτηρισμό «Κασσάνδρα» που αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι επικριτές του για τις προβλέψεις που κάνει σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Κουμουνδούρου δεν παραλείπει να σχολιάσει και την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι οι αντιπολιτευτικές ανάγκες που επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης, η ίδια η πραγματικότητα».
«Την Τετάρτη ήρθε ένας διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, να διαψεύδει και αυτός τις αισιόδοξες προβλέψεις, μολονότι είναι ακραιφνής υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμφωνεί με την πολιτική των μνημονίων. Στην έκθεση του για την Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη συνέχισης αυτών των πολιτικών, αλλά παράλληλα προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις του προγράμματος και επισημαίνει ότι η ελληνική κρίση αφήνει τέσσερις μεγάλες κληρονομιές: χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κοινωνικές ανισότητες, κρίση εμπιστοσύνης (ομιλία προέδρου ΟΟΣΑ κ Γκουρία)», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζει τέλος ότι «δεν είναι μόνο ο ΟΟΣΑ που δεν συμμερίζεται τις ανεδαφικές προβλέψεις», καθώς και ο Economist προβλέπει για το 2014 μεγαλύτερη ύφεση σε ποσοστό -1% του ΑΕΠ και το ανώτερο συμβουλευτικό όργανο τη γερμανικής καγκελαρίας (οι λεγόμενοι 5 σοφοί) -1,3%.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα